Klimaatbericht

Verandert de moesson?

28 augustus 2018

Na de zware moesson van vorig jaar werd vooral het zuidwesten van India dit jaar opnieuw getroffen door zware moessonregens. Overstromingen teisterden de deelstaat Kerala, waar ruim een miljoen inwoners op de vlucht sloegen en honderden doden te betreuren waren.

De moesson is een jaarlijks terugkerend fenomeen in het zuiden van Azië. In de periode van juni tot en met september wordt met een zuidwestenwind vochtige, warme lucht vanaf de Indische Oceaan het land op gevoerd en ontstaat hevige regenval. In drie maanden tijd valt tijdens de Indiase moesson gemiddeld net zo veel neerslag als in Nederland in een heel jaar. De moesson is essentieel voor de landbouw en de watervoorziening in India, maar kent ook keerzijden door bijvoorbeeld overstromingen of landverschuivingen.

Moessons van de toekomst

De sterkte van de Indiase moesson verschilt sterk van jaar tot jaar en is lastig te verwachten. Ook de invloed van de opwarming van de aarde op de sterkte van de moesson is van vele factoren afhankelijk. Hoewel de sterkte van de moesson in het zuidwesten van India de laatste jaren is afgenomen wordt verwacht dat in de toekomst de totale hoeveelheid neerslag juist zal toenemen. Hogere zeewatertemperaturen in de Indische Oceaan en een warmere atmosfeer zorgen ervoor dat de lucht meer vocht kan bevatten en er extremere buien kunnen ontstaan. Ook een sterker contrast tussen de zee- en landtemperatuur (het land warmt sneller op dan de zee) zou kunnen leiden tot een sterkere moesson. Aan de andere kant wordt de grootschalige atmosferische circulatie in dit gebied zwakker door een kleiner temperatuurverschil tussen de tropen en de subtropen. Ook een toe- of afname van de luchtvervuiling in het drukbevolkte India en een veranderend landgebruik kunnen de sterkte van de moesson beïnvloeden.

KNMI-klimaatbericht door Carine Homan

Schematisch diagram van de invloed van klimaatverandering op de moesson.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten