Klimaatbericht

Verwachte zeespiegelstijging valt hoger uit door versnelde Arctische opwarming

29 mei 2017

Het onlangs uitgekomen internationale SWIPA rapport (2017), opgesteld door 90 wetenschappers, stelt dat het Arctisch klimaat nóg sneller verandert dan verwacht. De onderzoekers geven aan dat zee-ijs, landijs, sneeuw en permafrost in het Noordpoolgebied zodanig snel afsmelten dat eerdere inschattingen voor toekomstige zeespiegelstijging omhoog moeten worden bijgesteld.

Nieuwe metingen en onderzoek over de afgelopen paar jaar tonen aan dat het Noordpoolgebied op weg is naar een warmere, nattere, en meer variabele staat. Dit komt ook naar voren in KNMI onderzoek dat erop duidt dat in een warmere wereld meer regen valt in het Noordpoolgebied in plaats van sneeuw en het Arctisch klimaat grilliger wordt met grotere temperatuurschommelingen.
 
Een belangrijk inzicht dat aan het licht komt in het SWIPA rapport is dat door deze razendsnelle transformatie de ondergrens van zeespiegelstijging aan het eind van de 21e eeuw hoger uitvalt dan in het laatste IPCC rapport (2013) werd ingeschat. Dit komt onder meer omdat het klimaat in het hoge noorden sneller lijkt te veranderen dan op basis van modellen werd berekend.
 
Reducties in broeikasgasemmissies kunnen echter een belangrijke invloed hebben op de daadwerkelijke stijging van de zeespiegel. Bij een broeikasgasuitstoot consistent met de doelstelling van het akkoord van Parijs (2015), zou de zeespiegelstijging aan het eind van deze eeuw met 43% kunnen worden teruggebracht ten opzichte van een scenario waarin geen maatregelen worden genomen.
 
Hoewel de omvorming van het Noordpoolgebied reeds in volle gang is, kan het Parijse akkoord de gevolgen van klimaatverandering in het gebied wel stabiliseren. In welke staat we het Arctische gebied aan het eind van deze eeuw zullen aantreffen is hiervan sterk afhankelijk.

KNMI-Klimaatbericht door Eveline van der Linden
 

Verschillende bijdrages aan de zeespiegelstijging gedurende 2005-2010. Het Arctisch gebied neemt 1/3 deel voor haar rekening (bron SWIPA rapport 2017).
Satelliet waarnemingen van de mondiale zeespiegel (blauw) en de trendlijn. Sinds 2005 is de stijging 3 mm/jaar (bron SWIPA rapport 2017).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Hoe een landverschuiving op Groenland de aarde negen dagen lang liet trillen

    In september 2023 zorgde een grote aardverschuiving in Oost-Groenland ervoor dat de aarde negen d...

    13 september 2024 - Nieuwsbericht
  2. Ambitie 2035: bijdragen aan een veilig en leefbaar Nederland

    De KNMI-ambities voor de komende jaren worden vastgelegd in het nieuwe Meerjarig Strategisch Plan...

    12 september 2024 - Nieuwsbericht
  3. Van zomerbuien in het binnenland naar najaarsbuien aan de kust

    Afgelopen zomer was het opvallend vaak noodweer in het oosten van het land, met naast onweer ook ...

    11 september 2024 - Klimaatbericht
  4. Onverwachte stilte in een actief orkaanseizoen

    Normaal gesproken zou het Atlantische orkaanseizoen nu op z'n hoogtepunt zijn. Maar afgelopen maa...

    10 september 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten