Nieuwsbericht

Voorjaar 2002: zware lenteregens in Europa

15 mei 2002

In de eerste helft van mei 2002 was het bijzonder slecht weer in het westelijk deel van de Middellandse Zee. Vooral Spanje, Sardinië, Corsica en Italië kregen het zwaar te verduren en ook het zuiden van Frankrijk en Zwisterland kregen veel regen. In een gebied dat zich uitstrekt van Spanje, via Zuid-Frankrijk naar Italië regende het twee dagen vrijwel ononderbroken en de wind trok soms aan tot stormkracht. In de omgeving van Valencia viel in drie dagen 700 mm en plaatselijk viel ruim 400 mm in 24 uur bij temperaturen die niet hoger kwamen dan 13 graden.

Dit weekeinde krijgen volgens het HIRLAM weermodel van het KNMI vooral het zuiden en midden van Frankrijk en het zuidwestelijk Alpengebied veel neerslag met lokaal 150 mm in twee dagen.Het Alpengebied werd in de eerste meidagen getroffen door zware regen. Vooral het zuiden van Zwitserland en het noorden van Italië zijn toen getroffen. Op verschillende plaatsen werden wegen afgesloten door modderstromen en hoger in de bergen zorgde sneeuw voor problemen. Een actieve depressie in het gebied van de Middellandse Zee stuwde warme vochtige lucht tegen de zuidelijke hellingen van het bergmassief waardoor de neerslag sterk intensiveerde. Een klassieke weerssituatie die echter meestal in het najaar voorkomt. Onder dergelijke omstandigheden kan er soms 40 mm per uur naar beneden komen. Het HIRLAMberekende op 2 mei al enorme hoeveelheden van 150 mm en de HIRLAM-kaarten van vrijdag die voor het hele weekeinde golden geven tot zondag 5 mei hoeveelheden van lokaal 270 mm in 48 uur.

In Magadino is op 3 mei 345 mm regen over 24 uur afgetapt, Locarno kreeg die dag 263 mm. Daarna viel er in het afgelopen weekeinde plaatselijk ruim 250 mm. De eerste vijf meidagen hebben in Locarno 550 mm opgeleverd. Normaal valt hier in de hele maand mei 205 mm. De regenval hoort tot de hevigste in de afgelopen honderd jaar. In september 1993 werd een gebied dat zich uitstrekt van de Provence tot het Lago Maggiore getroffen door overstromingen. Toen viel er in Camedo 524 mm in drie dagen.

Volgens het nieuwe Europese klimaatrapport dat uitgebreid ingaat op extremen in Europa was de grootste neerslagsom van de Europese weerstations die voor het onderzoek zijn gebruikt 418 mm in Genua op 28 september 1992.

Recente nieuwsberichten

 1. Koelste julimaand in bijna 10 jaar

  Met een gemiddelde temperatuur van 17°C in De Bilt tegen normaal 17,9°C was juli een koele maand....

  01 augustus 2020 - Nieuwsbericht
 2. Aantal warme nachten verdrievoudigd

  Sinds de tweede helft van de vorige eeuw is het aantal warme nachten verdrievoudigd. Het aantal w...

  31 juli 2020 - Nieuwsbericht
 3. Klimaatverandering persoonlijk gemaakt

  De coronacrisis laat zien dat we als samenleving heel snel op acute dreiging kunnen reageren. De ...

  28 juli 2020 - Nieuwsbericht
 4. Wereldwijd 50% afname in seismische ruis

  Wereldwijd is er een afname van 50 procent in de seismische ruis in de eerste helft van dit jaar....

  23 juli 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten