Nieuwsbericht

Voorlichtingsdag nieuwe generatie weersatelliet MSG-1

12 november 2003

Het KNMI organiseert maandag 17 november 2003 een voorlichtingsdag over de nieuwe generatie weersatellieten, de MSG-1. De eerste Meteosat Second Generation (MSG) satelliet is op 28 augustus 2002 gelanceerd en zal naar verwachting rond de jaarwisseling voor het eerst operationeel te gebruiken zijn voor meteorologen en klimaatonderzoekers. De verwachtingen over deze nieuwe generatie satelliet zijn hoog gespannen.

De eerste beelden van de MSG-1 kwamen in november 2002 binnen en waren al veelbelovend. "Een grote stap voorwaarts in de satellietmeteorologie ", aldus Paul de Valk, die voor het KNMI werkt aan operationele toepassingen van weersatellieten. Het operationeel gebruik van de beelden door meteorologen in de weerkamer van het KNMI en klimaatonderzoekers is nu de volgende mijlpaal, waar minstens zo reikhalzend naar uitgekeken wordt.
MSG is een geostationaire satelliet, die op 36.000 km op een vast punt boven de aarde staat (3.3 west lengtegraad, 0 breedtegraad). Vergeleken met de huidige satelliet spuit MSG nu een veel grotere diversiteit aan gegevens, en dat ieder kwartier in plaats van ieder half uur. Ook de nauwkeurigheid waarmee een gebied wordt geobserveerd is aanzienlijk verbeterd. In de frequentie van het zichtbare licht 'ziet' de satelliet zelfs iedere vierkante kilometer.

Betere waarschuwingen voor extreem weer
Door verhoogde nauwkeurigheid in ruimte èn tijd zijn bijvoorbeeld onweersbuien en kleinschalige stormdepressies beter te volgen. Dat is vooral een enorme aanwinst voor de kwaliteit van waarschuwingen voor extreme weersomstandigheden.
Door tussenkomst van softwarepakketten worden bovendien nieuwe producten ontwikkeld, die voor de meteoroloog belangrijke hulpmiddelen kunnen zijn. Verschillende Europese instituten ontwikkelen deze software speciaal voor MSG. Zo kan mist veel sneller en nu zelfs 24 uur per dag gedetecteerd worden. De huidige satelliet signaleert mist alleen overdag.

Nieuw tijdperk voor klimaatonderzoek
Ook voor klimaatonderzoekers is de MSG een belangrijke doorbraak. Door speciale meetinstrumenten wordt het mogelijk wolkeneigenschappen, zoals hoogte, dikte en waterinhoud te bepalen. Tevens kan aan de top van de atmosfeer zeer nauwkeurig warmtestraling en gereflecteerd zonlicht gemeten worden. Deze informatie is van groot belang voor het klimaatonderzoek.
Het KNMI werkt in Europees verband mee aan de ontwikkeling van software ten behoeve van klimaatonderzoek.

Voor vragen betreffende Eumetsat kunt u contact opnemen met persvoorlichting Eumetsat,, telefoon +49 6151 807 839/419.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten