Klimaatbericht

Warm maar klam

05 juni 2018

In deze tijd van het jaar kan het in Nederland behoorlijk warm worden, soms zelfs tropisch. Toch is de ene warme dag de andere niet. Sommige warme dagen zijn aangenamer dan andere. Hoe komt dat?

Naast temperatuur spelen luchtvochtigheid en wind een belangrijke rol bij hoe we warmte ervaren. Ook directe zonnestraling heeft invloed. Een warme dag met relatief droge lucht en meer wind voelt prettiger aan dan een minder warme maar heel vochtige dag. Op zulke klamme dagen voelt het alsof elke inspanning tot zweten leidt.

Wet bulb globe temperature

Deze effecten kunnen worden samengevat in één parameter, de Wet Bulb Globe Temperature (WBGT). Hoe hoger die is, hoe warmer en klammer het voelt en hoe meer moeite het lichaam moet doen om overtollige warmte kwijt te raken. Eind mei hadden we een aantal van zulke klamme dagen met hoge WBGT (figuur 1).

Als we de temperatuur uitzetten tegen de relatieve vochtigheid (figuur 2), valt op dat hoe warmer het is, hoe lager de relatieve vochtigheid. Maar voor gegeven temperatuur is de spreiding in relatieve vochtigheid enorm, van zeer droog (rh2m<25 procent) tot vrijwel verzadigd (rh2m~90-100 procent). De kleur correspondeert met de WBGT. De impact van vochtigheid is evident: er zijn vochtige uren van 22 graden waarbij de WBGT even hoog is als bij een droog uur van maar liefst 30 graden.

Meer klamme dagen en nachten

In een klimaat waarin het 4 graden warmer is, maar waarin relatieve vochtigheid, wind en straling onveranderd blijven, zullen er veel meer uren zijn met hoge WBGT (figuur 3). Tevens zal een groter deel in de nacht vallen. Kortom, meer klamme dagen en nachten.

KNMI klimaatbericht door Hylke de Vries

 

 

Tijdreeks van Wet Bulb Globe Temperature en 2-meter temperatuur in De Bilt voor de tweede helft van mei 2018.
Figuur 1: Tijdreeks van Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) en 2-meter temperatuur in De Bilt voor de tweede helft van mei 2018.
t2m>20 graden C tegen rh2m (in %) in De Bilt (periode 07/1957-05/2018). De kleur is de WBGT. De witte lijnen geven per temperatuur het 10%, 50% en 90%-percentiel van rh2m weer.  De rode lijn geeft het percentage 'overdag-uren'.
Figuur 2: t2m>20 graden C tegen rh2m (in %) in De Bilt (periode 07/1957-05/2018). De kleur is de WBGT. De witte lijnen geven per temperatuur het 10%, 50% en 90%-percentiel van rh2m weer. De rode lijn geeft het percentage 'overdag-uren'.
Als in figuur 2, maar voor een 4 graden opwarmings-scenario. Hierin is de 2m-temperatuur met 4 graden verhoogd, maar zijn de andere grootheden (wind, straling, relatieve vochtigheid) constant gehouden.
Figuur 3: Als in figuur 2, maar voor een 4 graden opwarmings-scenario. Hierin is de 2m-temperatuur met 4 graden verhoogd, maar zijn de andere grootheden (wind, straling, relatieve vochtigheid) constant gehouden.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten