Nieuwsbericht

Warme zee in de zomer 1995

09 juli 2003

De zomer van 1995 was in Europa één van de warmste van deze eeuw. Het aanhoudend warme weer heeft de temperatuur van de zeeën in Europa toen flink doen oplopen. Het KNMI kon dat vast kunnen stellen aan de hand van beelden van weersatellieten.

Aan de Nederlandse stranden van de Noordzee zijn in augustus 1995 temperaturen gemeten van ongeveer 21 graden. Dat is 3 graden boven het gemiddelde over het tijdvak 1961-1980. Zeewatertemperaturen van meer dan 22 graden zijn langs onze kust nog nooit gemeten, zodat we nu dichtbij de recordwaarden zitten. Zeer warm waren ook het Kattegat bij Denemarken en het zuidelijk deel van de Oostzee met langs de kusten temperaturen van 20 tot 24 graden.Niet alleen de Noordzee en de Oostzee waren in 1995 uitzonderlijk warm, ook in Zuid-Europa zijn de watertemperaturen aan de stranden tot extreem hoge waarden opgelopen. Aan de Franse Rivièra lag de temperatuur van het zeewater tussen 24 en 26 graden en langs een deel van de Italiaanse Rivièra was de watertemperatuur korte tijd zelfs opgelopen tot bijna 28 graden. Normaal is de temperatuur van de Middellandse Zee daar in augustus 23 graden à 24 graden.

Het warmst was het zeewater in Zuid-Italië: de Thyrrheense Zee had half augustus voor de kust van Rome tot Sicilië een temperatuur van 28 tot 30 graden, ongeveer 5 graden warmer dan normaal. Het zeer warme zeewater had ook zijn uitwerking op de nachtelijke temperaturen: in Messina op Sicilië kwam de temperatuur een tijd lang dagen achtereen 's nachts niet onder de 25 graden. Ook de zware buien die in de nazomer van 1995 in Italië zijn gevallen hielden verband met het extreem warme zeewater.

Ook in Oost-Italië liep de zeewatertemperatuur in augustus 1995 aan de Adriatische kust uiteen van 26 tot 28 graden en ook dat was zo'n 4 graden te hoog. Die waarden zijn ook gemeten in de Ionische Zee, zuidoostelijk van Italië. Aan de Spaanse costa's waren de zeewatertemperaturen opgelopen tot 24 à 28 graden met de hoogste waarden ten zuiden van Valencia. De afwijking was in Spanje iets minder groot; het zeewater is daar in augustus gewoonlijk 25 graden. De Portugese zuidkust en kusten van Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk waren in de hete zomer van 1995 met 20 tot 24 graden zo'n 3 graden te warm.

Recente nieuwsberichten

 1. Herfststormen

  Sinds de laatste week van september is het weer in Nederland ronduit wisselvallig of herfstachtig...

  15 oktober 2019 - Nieuwsbericht
 2. De taiga- en Amazonebranden van 2019

  Afgelopen zomer was er veel media-aandacht voor grote natuurbranden in Siberië en de Amazone. Fot...

  08 oktober 2019 - Nieuwsbericht
 3. Arctisch zee-ijs op een-na-laagste niveau ooit

  Elk jaar neemt de zee-ijsbedekking in het Noordpoolgebied gedurende de zomer af en bereikt in sep...

  01 oktober 2019 - Nieuwsbericht
 4. September: zonnig en vrij nat

  De maand september is zonnig verlopen – gemiddeld scheen 162 uur de zon tegen 143 uur normaal. Ma...

  01 oktober 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten