Nieuwsbericht

Warmste dag van de zomer eindigt met onweer

18 augustus 2009

Donderdagavond, enkele uren later dan aanvankelijk verwacht, trok een gebied met lokaal fikse onweersbuien over het land. Het bliksemmeetsysteem registreerde op grote schaal meer dan 500 ontladingen per vijf minuten.

De buien gingen vergezeld van hagelstenen ter grootte van pingpongballen en plaatselijk 15 tot 20 mm neerslag in korte tijd.

De onweersbuien vormden de afsluiting van de warmste dag van de zomer. Op veel plaatsen werd het donderdag tropisch. Ell in Limburg noteerde 37,0 graden, een temperatuur die in ons land zelden wordt bereikt. In het zuiden van Limburg is in de afgelopen ruim honderd jaar op slechts vier dagen 37 graden of meer gemeten.

Ook in de nacht van woensdag op donderdag bleef het uitzonderlijk warm. Opmerkelijk was het temperatuurverloop in Limburg. In het begin van de nacht werd op Maastricht Airport een minimum van 21,6 graden gemeten, waarna de temperatuur opliep. Rond vijf uur in de ochtend werd hier bijna 25 graden gemeten. Zo'n temperatuurverloop is ook opgetreden in de nacht van 31 juli op 1 augustus 1983..

Tropische warmte
Donderdag zijn in ons land temperaturen op grote schaal gemeten tussen 34 en 37 graden. Temperaturen van meer dan 35 graden zijn het laatst gemeten op 19 juli 2006. Westdorpe in Zeeland registreerde toen 37,1 graden. Op de Vliegbasis Twenthe is het sinds het begin van de metingen in 1951 zes keer warmer geworden dan 35 graden, dus gemiddeld eens per tien jaar.

Ook het KNMI in De Bilt beleefde donderdag een tropische dag, de eerste in De Bilt van deze zomer. Tropische temperaturen van 30 graden en hoger zijn dit jaar nog weinig voorgekomen. Gewoonlijk telt de zomer in De Bilt 3 tropische dagen, in Limburg zijn dat er 5. Landelijk is de 30 graden dit jaar al op enkele dagen gemeten. De 2e en 3e juli waren op veel plaatsen tropisch met 31,8 graden in Arcen. Ook 6 augustus was op een aantal plaatsen tropisch met 32,0 graden in Hoek van Holland. De 15e augustus wees de thermometer in Westdorpe 30,0 graden aan en 20 augustus is met 37,0 graden in Ell de warmste dag geworden.

Hitte in Europa
De warme lucht die ons land woensdag en donderdag bereikte liet de thermometers de afgelopen dagen in het zuiden van Europa al flink oplopen. De website www.meteoalarm.eu kleurde in verschillende landen oranje of rood vanwege de hitte. In Frankrijk, Italië en Spanje zijn temperaturen gemeten tussen 35 en 40 graden, ook hier de hoogste van deze zomer. Albi en Mantauban in Frankrijk noteerden woensdag 39,7 graden, het Italiaanse Florence 39,6 graden en Badajos in Spanje 39,0 graden. Carpentras in Frankrijk was dinsdag met 39.5 graden de warmste plaats. Florence in Italië noteerde 38,7 grade.

Code oranje of rood voor hitte en onweer in Europa (bron Meteoalarm)
Code oranje of rood voor hitte en onweer in Europa (bron Meteoalarm)
Aantal bliksemontladingen op 20 augustus 2009 (Bron: KNMI)
Aantal bliksemontladingen op 20 augustus 2009 (Bron: KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten