Nieuwsbericht

Warmste mei in drie eeuwen in zonnige lente

01 juni 2018

Mei was de warmste meimaand in drie eeuwen. In het huidige klimaat komt een vergelijkbaar extreem warme meimaand eens in de 60 jaar voor.

In totaal werden 13 zomerse dagen (25,0 °C of hoger) gemeten. Dit is het hoogste aantal sinds 1901. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 16,4 °C, het langjarig gemiddeld bedraagt 13,1 °C. 

De Bilt had op 29 mei zijn eerste tropische dag van 2018

De maand begon koel, maar werd al snel zomers warm. De laatste dagen van de maand was het broeierig en ook in de nachten werd het niet koeler dan 18 graden. De Bilt had op 29 mei zijn eerste tropische dag van 2018 (30,0 °C of hoger). De hoogste temperatuur 31,9°C  werd die dag in Lelystad gemeten. De metingen in Lelystad worden momenteel wel beïnvloed door grootschalige bouwwerkzaamheden op het vliegveld, waar het meetstation gelegen is.

Warmste meimaand sinds 1706, het begin van de regelmatige temperatuurregistratie

Het zonnigst was het in het noordelijk kustgebied met op Terschelling 326 uur zon. De zon scheen het minst in Zeeland met ongeveer 260 uur. Dit is bijzonder omdat het daar in mei, net als aan de rest van de kust, in het algemeen zonniger is dan in het binnenland.

Gemiddeld viel er landelijk minder regen dan normaal. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de regionale verschillen groot. Op de natste plaatsen viel circa 100 millimeter, op Terschelling maar 15 millimeter.

Een groot deel van de maandsom van de neerslag viel tijdens zware onweersbuien in de laatste week. Het KNMI gaf vanwege onweersbuien drie keer code oranje uit: op 27 mei voor Limburg, op 29 mei voor vrijwel het hele land en op 31 mei voor de noordelijke helft.

Zachte en zeer zonnige lente

De lente van 2018 komt op een (gedeelde) derde plaats van zachtste lentes sinds 1901. Het seizoen was ook zeer zonnig. 

De gemiddelde temperatuur lag in De Bilt met 11,0 °C anderhalve graad boven het langjarige gemiddelde van 9,5 °C. Maart was koud, april zeer zacht en mei de warmste meimaand in drie eeuwen. De laagste temperatuur werd op de eerste dag van de lente bereikt in Nieuw Beerta: -9,6°C.  Eerste paasdag, 1 april, was met een graad of 7 koel, zelfs wat kouder dan de afgelopen eerste kerstdag. Daarna volgde een langdurige periode met zacht tot zeer zacht weer. De eerste zomerse dag (25,0 °C  of hoger) was op 19 april. Normaal komen in april geen zomerse dagen voor, nu waren het er drie.

Deze lente viel de normale hoeveelheid neerslag en het was zeer zonnig

Deze lente viel de normale hoeveelheid neerslag. Wilhelminadorp was het natste KNMI-station met circa 273 millimeter. In Hupsel viel de minste regen: 116 millimeter. Dit seizoen was zeer zonnig. Het zonnigst was het aan aan de noordkust met op Terschelling 682 zonuren. In het zuidwesten scheen de zon het minst, in Westdorpe waren er 534 zonuren.

Bron: KNMI
Mei 2018 was de warmste meimaand in drie eeuwen, sinds 1706 (het begin van de regelmatige temperatuurregistratie). (Bron: KNMI)
Bron: Jannes Wiersema
De lente was zeer zacht en zeer zonnig (Bron: Jannes Wiersema)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Ontdooiend permafrost versterkt opwarming

    Grote delen van de bodem in Siberië, Scandinavië en Canada zijn permanent bevroren. Deze permafro...

    18 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Japanse kersenbomen bloeien steeds vroeger

    Japanse kersenbomen komen steeds vroeger in het seizoen in bloei: ruim tien dagen eerder dan sind...

    13 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Arctisch zee-ijs neemt af, maar kent de afname een kantelpunt?

    Rond deze tijd van het jaar is de ijsbedekking in het noordpoolgebied op z'n hoogst. Door de opwa...

    11 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Europees hitterecord is nu officieel 48,8°C

    De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft officieel vastgelegd dat het temperatuurrecord ...

    08 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten