Nieuwsbericht

Weeralarm voor zware herfststorm

28 oktober 2013

De eerste herfststorm van 2013 was meteen een zeer zware storm. Het KNMI gaf voor de westelijke helft van het land een Weeralarm uit (code rood) voor zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur.

In de rest van het land gold een lagere waarschuwing (code geel) voor zware windstoten van 75 tot 100 km/uur.

In de loop van de ochtend trok de wind langs de kust in Noord-Holland en het noordelijk kustgebied aan tot zware storm, windkracht 10. Met name in het Waddengebied was de storm zwaar. Hier werd windkracht 11 (zeer zware storm) bereikt. Op diverse KNMI-stations in het Waddengebied is een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 104 km/u (29 m/s). Een dergelijke windsnelheid was sinds de storm van 25 januari 1990 niet meer waargenomen. Uit statistisch onderzoek uitgevoerd door het KNMI naar de mate van extreemheid van de windsnelheid in het Waddengebied blijkt dat een uurgemiddelde van 29 m/s daar omstreeks eens per tien jaar voorkomt.

Nog uitzonderlijk waren de windstoten. In het Waddengebied zijn zeer zware windstoten gemeten van 140 tot 150 km/uur. Vlieland meldde de hoogste windstoot. Na validatie van de meetgegevens is de uiteindelijk geregistreerde snelheid op Vlieland vastgesteld op 151 km/uur. Dergelijke windstoten hebben een herhalingstijd van circa dertig jaar.

Elders in het land was de storm aanzienlijk minder zwaar. De storm, die maar kort duurde, bereikte rond het middaguur zijn hoogtepunt waarna de wind in de middag van het zuidwesten uit snel afnam. Oorzaak van de storm was een sterk uitdiepende depressie die vanuit Engeland over het midden van de Noordzee naar Zuid-Scandinavië trok. Het westen van Europa kwam daardoor in het gebied te liggen met de hoogste windsnelheden.

De vorige zware storm met een uurgemiddelde van windkracht 10 was op 18 januari 2007. In de afgelopen ruim honderd jaar telde ons land 59 zware stormen met op een meetpunt langs de kust een uurgemiddelde windsnelheid van minstens windkracht 10.

Weerkaart van de storm op 28 oktober 2013 (bron: KNMI)
Weerkaart van de storm op 28 oktober 2013 (bron: KNMI)

Recente nieuwsberichten

 1. Hoe meten onze seismologen?

  Net als alle wetenschap staat ook seismologie nooit stil. Nieuwe techniek leert onze seismologen ...

  10 juli 2019 - Nieuwsbericht
 2. Toename neerslag in meeste seizoenen

  De zomer draait inmiddels op volle toeren, en na de plensbuien half juni is het al weer enkele we...

  09 juli 2019 - Nieuwsbericht
 3. Stromboli vulkaan: onvoorspelbaar en explosief

  Op woensdag 3 juli om 16.46 uur werd de rust op het Italiaanse vulkaaneiland Stromboli verstoord ...

  04 juli 2019 - Nieuwsbericht
 4. Extreme hitte Frankrijk in veranderend klimaat

  De hitte vorige week was uitzonderlijk in grote delen van Europa, zeker voor juni. In Frankrijk w...

  03 juli 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten