Nieuwsbericht

Weeralarm voor zware zomerstorm

29 juli 2015

Een venijnige storing die dwars over Nederland trok veroorzaakte zaterdag 25 juli een voor de zomer zeer ongebruikelijke storm. Door de storm zijn een dode en meerdere gewonden gevallen.

Weeralarm

Het KNMI gaf voor de zuidwest- en westkust een weeralarm (code rood) uit voor zeer zware windstoten. Een weeralarm is de hoogste waarschuwing van het KNMI voor een weertype dat leidt tot grote overlast of ontwrichting van het openbare leven. In de zomer zijn er veel buitenactiviteiten waardoor de samenleving kwetsbaarder is. Het was het eerste weeralarm van dit jaar. Elders in Nederland waren waarschuwingen code oranje (extreem weer) en code geel (gevaarlijk weer) van kracht voor zware tot zeer zware windstoten en onweer.

Radarbeelden van de storm

De stormdepressie zorgde boven Nederland voor grote tegenstellingen. Terwijl langs de westkust een storm woedde met windkracht 9 tot 10, was het in Friesland en Groningen nabij de kern van de depressie rustig weer. In Nieuw-Beerta werd het nog bijna 23 graden In de loop van de middag verplaatste het windveld zich geleidelijk in noordoostelijke richting waardoor uiteindelijk ook in het noorden de wind verraderlijk snel toenam.

De wind bereikte in IJmuiden volgens voorlopige cijfers een uurgemiddelde van windkracht 10. Zo’n hoog uurgemiddelde is in juli niet eerder gemeten. De zwaarste windstoot is eveneens gemeten in IJmuiden, waar de windmeter van het KNMI 122 km/uur aanwees. Op de weerstations in Stavoren en Hoek van Holland zijn windstoten gemeten van 108 km/uur. In het binnenland zijn zware windstoten gemeten tussen 80 en 100 km/uur. 

Overlast en schade

De storm veroorzaakte veel overlast en schade, volgens het Verbond van Verzekeraars een schade van zeker 13 miljoen euro. Veel bomen die in deze tijd van het jaar vol in blad staan woeien om of verloren takken, waardoor schade werd aangericht en wegen werden geblokkeerd. Het verkeer op de weg en het trein- en luchtverkeer ondervond veel hinder van de windstoten. Tal van buitenevenementen werden uit veiligheidsoverweging afgelast. Bovendien regende het geruime tijd flink, waardoor takken extra belast werden en het risico op afbreken door de windstoten nog groter was.

Meer informatie over onze waarschuwingen is te vinden in het dossier Weerwaarschuwingen

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten