Nieuwsbericht

Weerbericht vanuit uw achtertuin

24 mei 2010

In het populair wetenschappelijke programma Labyrint toont het KNMI de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de weersvoorspelling. Het programma dat inmiddels op TV is uitgezonden maar nog te bekijken via internet.

Door het gebruik van vliegtuigen en GSM-masten zijn er steeds meer gegevens beschikbaar en met behulp van 3D-modellen krijgt het KNMI veel beter inzicht in de ontwikkelingen van weerpatronen. De nieuwste generatie weermodellen wordt zo precies, dat iedereen het weer in zijn achtertuin kan gaan opzoeken. Verdwijnt uiteindelijk de weerman op televisie als iedereen zijn locale weerbericht op internet vindt? Labyrint duikt in de weersvoorspellingen en praat met experts van het KNMI en het Energie Centrum Nederland. Ook ontmoet Labyrint één van de jongste weermannen van Nederland, Joost Smits.

Terwijl meteorologen meer greep krijgen op ons dagelijkse weer, zoeken andere wetenschappers naarstig naar methodes om greep te krijgen op de complete atmosfeer om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ze zien technische mogelijkheden om de aarde af te schermen tegen de straling van de zon. Geo-engineering heet dit. Jip Lenstra van het Energie Centrum Nederland schetst de soms megalomane plannen die variëren van het aanbrengen van een zonneschild in de ruimte, het maken van hagelwitte wolken die de zon reflecteren of het bouwen van speciale schepen die zwaveldeeltjes via hoge schoorstenen de lucht instoten. Probleem is alleen dat niemand weet wat het voor gevolgen kan hebben als je aan het gevoelige en complexe klimaat sleutelt.

De wetenschappers gaan gebukt onder een duivels dilemma. Moeten ze deze technieken serieus onderzoeken en uitwerken, zodat we kunnen ingrijpen als de beperking van de CO2-uitstoot faalt en de aarde desastreus opwarmt? Of helpen deze technieken de aarde nog verder naar de afgrond, en moeten we ons er resoluut van afkeren? In Labyrint, een  coproductie van VPRO en Teleac, vertellen wetenschappers met trots én wanhoop over hun bizarre geo-engineering plannen en de dilemma’s waarmee ze worden geconfronteerd.

Labyrint stapte bij fraai lenteweer met Koos Verbeek, hoofd Proces en Product Innovatie KNMI in een ballon

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten