Nieuwsbericht

Weerpresentaties radio en tv naar particuliere markt

04 april 2002

Sinds januari 1999 heeft het KNMI zijn weerpresentaties op radio en TV overgedragen aan de particuliere markt. Dit is een gevolg van het besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat, om de commerciële taken van het KNMI te privatiseren. De oorspronkelijke KNMI-weerberichten zijn nog te vinden op de internetsite van het KNMI en media die gebruik maken van het publieke pakket weerinformatie dat het KNMI aanbiedt. Op NOS-teletekst is de KNMI-informatie te vinden op pagina 707 (weerbericht voor de luchtvaart), pagina 710 (waarschuwingen) en pagina 717 (toelichting). Alleen bij extreme weersomstandigheden zal het KNMI nog van zich doen spreken. Het instituut is door de overheid aangewezen als dè instantie voor het uitbrengen van waarschuwingen. Bij dreigend zwaar weer geeft het KNMI een weeralarm uit, dat via alle media wordt verspreid.

De KNMI-weerberichten zijn vijfenzeventig jaar lang, zolang de radio bestaat, via dit medium uitgezonden. Het KNMI stond ook aan de wieg bij de introductie van de TV in Nederland: in de eerste experimentele TV-uitzendingop 7 oktober 1951 presenteerde een meteoroloog van het KNMI het weerbericht. De VPRO zond die avond een speciaal programma uit over het weer met de Friese weerman Hans de Jong uit Gorredijk.

Sinds 1 april 1999 zijn de commerciële activiteiten van het KNMI losgekoppeld, conform de aanbevelingen in het rapport "Markt en Overheid" van de Werkgroep Cohen. Hierin is onder meer aanbevolen een duidelijke scheiding aan te brengen tussen overheids- en commerciële taken. In het kader van zijn publieke taak produceert het KNMI algemene weersverwachtingen, waarschuwingen die gratis ter beschikking worden gesteld aan de samenleving en de media, zoals NOS Teletekst. Het KNMI blijft ook meteorologische basisgegevens beschikbaarstellen aan de samenleving. Dat moet met name het werk van grote en kleine private weerbedrijven mogelijk maken en de concurrentie bevorderen. (Zie Wet op het KNMI).

Recente nieuwsberichten

 1. Afgelopen decennium warmste ooit

  Het afgelopen decennium (2010-2019) was wereldwijd het warmste decennium ooit. Dat blijkt uit een...

  15 januari 2020 - Nieuwsbericht
 2. Uitstoot door olie- en gaswinning gemeten vanuit de ruimte

  Voor het eerst is het mogelijk om vanuit de ruimte de uitstoot te onderscheiden, die vrij komt me...

  15 januari 2020 - Nieuwsbericht
 3. Zonnestraling in 2019

  2019 was voor Nederland een zeer warm en zonnig jaar. Gemiddeld over de KNMI-meetstations scheen ...

  14 januari 2020 - Nieuwsbericht
 4. Wereldwijde CO2-emissies: lopen huidige emissies in de pas met verwachtingen?

  De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) meldde onlangs dat de CO2-concentraties in de atmosfe...

  07 januari 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten