Nieuwsbericht

Weerwaarschuwingen moeten gevolgen duidelijk maken

24 maart 2000

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft de nationale meteorologische diensten opgeroepen meer aandacht te besteden aan het alarmeren van de bevolking bij maatschappij ontwrichtend weer. Men pleit ervoor om de gevolgen van het noodweer in de waarschuwingen op te nemen. Volgens Mr. Beysson van Météo France hebben de waarschuwingen voor de eindejaarsstormen, die Frankrijk hebben getroffen, hun doel gemist omdat het publiek zich geen voorstelling kon maken van de gevolgen van het naderende noodweer. Dat bericht Monique Somers die het KNMI in Genève vertegenwoordigt.

Het KNMI geeft bij gevaarlijke weersomstandigheden een weeralarm uit, waarin naast de weerinformatie een beeld wordt gegeven over de mogelijke gevolgen. De WMO pleit ook voor invoering van een internationaal systeem van verschillende alarmfases, zoals het waarschuwingssysteem dat gebruikt wordt voor lawinewaarschuwingen. Ons land kent al een alarmeringssysteem in twee fasen: het KNMI laat een weeralarm indien mogelijk voorafgaan door een weeralert, dat weervoorlichters vast attendeert op de mogelijke weersontwikkelingen.

De viering van de vijftigste verjaar van de WMO op 23 maart 2001 was de eerste dag van een zesdaagse conferentie voor TV-presentatoren. De WMO moedigt TV-presentatoren aan om naast het dagelijkse weer aandacht te gaan besteden aan klimaat en klimaatveranderingen. Ook zou aandacht moeten worden besteed aan het overbrengen van weerinformatie aan kinderen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Het waait vaker uit warme windrichtingen

  Afgelopen herfst was uitzonderlijk zacht met een gemiddelde temperatuur van 12,8 ℃. Alleen de her...

  01 december 2023 - Klimaatbericht
 2. Uitzonderlijke zachte en natte herfst

  Deze herfst was uitzonderlijk zacht en nat. Het was de op één na zachtste herfst sinds het begin ...

  30 november 2023 - Nieuwsbericht
 3. Big data in klimaatonderzoek: hoe veranderen de kansen op extreem weer

  Nederland warmt op. We hebben vaker te maken met hitte en zware buien. Blijkbaar neemt de kans op...

  29 november 2023 - Klimaatbericht
 4. Het regent en het regent: komt dit weer door klimaatverandering?

  Oktober 2023 was de natste oktobermaand ooit gemeten, en ook november is in het westen van Nederl...

  22 november 2023 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten