Nieuwsbericht

Weerwaarschuwingen moeten gevolgen duidelijk maken

24 maart 2000

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft de nationale meteorologische diensten opgeroepen meer aandacht te besteden aan het alarmeren van de bevolking bij maatschappij ontwrichtend weer. Men pleit ervoor om de gevolgen van het noodweer in de waarschuwingen op te nemen. Volgens Mr. Beysson van Météo France hebben de waarschuwingen voor de eindejaarsstormen, die Frankrijk hebben getroffen, hun doel gemist omdat het publiek zich geen voorstelling kon maken van de gevolgen van het naderende noodweer. Dat bericht Monique Somers die het KNMI in Genève vertegenwoordigt.

Het KNMI geeft bij gevaarlijke weersomstandigheden een weeralarm uit, waarin naast de weerinformatie een beeld wordt gegeven over de mogelijke gevolgen. De WMO pleit ook voor invoering van een internationaal systeem van verschillende alarmfases, zoals het waarschuwingssysteem dat gebruikt wordt voor lawinewaarschuwingen. Ons land kent al een alarmeringssysteem in twee fasen: het KNMI laat een weeralarm indien mogelijk voorafgaan door een weeralert, dat weervoorlichters vast attendeert op de mogelijke weersontwikkelingen.

De viering van de vijftigste verjaar van de WMO op 23 maart 2001 was de eerste dag van een zesdaagse conferentie voor TV-presentatoren. De WMO moedigt TV-presentatoren aan om naast het dagelijkse weer aandacht te gaan besteden aan klimaat en klimaatveranderingen. Ook zou aandacht moeten worden besteed aan het overbrengen van weerinformatie aan kinderen.

Recente nieuwsberichten

 1. Zeldzaam ozongat boven de Noordpool

  Toen na de poolwinter begin maart het eerste zonlicht de ozonlaag bescheen, is een uniek ozongat ...

  03 april 2020 - Nieuwsbericht
 2. Maart met heel veel zon

  Maart was één van de zonnigste maartmaanden ooit. De hoeveelheid zon lag met gemiddeld 195 uren r...

  01 april 2020 - Nieuwsbericht
 3. Start droogteseizoen en neerslagtekort

  Het afgelopen halfjaar was zeer nat. Van oktober tot en met maart viel gemiddeld over het land 54...

  31 maart 2020 - Nieuwsbericht
 4. Westenwindwinter

  De afgelopen twee weken was het zonnig en fris onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandin...

  31 maart 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten