Nieuwsbericht

Wereld Waterdag 2004 in teken van "hoogwater"

22 maart 2004

Op maandag 22 maart a.s., Wereld Waterdag, zou mevrouw drs. M.H. Schultz van Haegen, Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, het Nederlands Watermuseum in het park Sonsbeek in Arnhem openen, maar in verband met het overlijden van prinses Juliana is de feestelijke opening uitgesteld. De 22e maart was als openingsdatum gekozen vanwege de Internationale Wereld Waterdag, dat dit jaar "water en rampen" als thema heeft.

Ruim driekwart van alle rampen in de wereld zijn het gevolg van stormen, overstromingen en droogtes, meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), die de Wereld Waterdag van de Verenigde Naties coördineert. Die rampen kosten vele levens en veroorzaken naast veel ellende ook een gigantische economische schade. In Nederland weten we daar met regelmatige overstromingen en recente dijkverschuivingen alles van. Het Nederlands Watermuseum


Wereld Water Dag in Nederland
*Het Wereldjournaal op maandag 22 maart (17.10 uur, Nederland 1) belicht een Simavi-project in Kenia, het programma staat in het teken van Wereld Waterdag en water in ontwikkelingslanden.

*De landelijke collecteweek van Simavi van 21 t/m 27 maart is voor basisgezondheidszorg en drinkwater / sanitatie.

*Bij Socutera wordt een waterproject in Bangladesh in beeld gebracht: zaterdag 20 maart, Ned.1 - 18:09 uur; zondag 21 maart, Ned. 3 - 16:54 uur; woensdag 24 maart, Ned. 2 - 23:32 uur

*Radio M Utrecht besteedt in het programma Antwoord Gevraagd van 10 -11 op 22 maart aan Wereld Waterdag, met onder meer een interview met Dick de Jong van het IRC International Water and Sanitation Centre.

*Op vrijdag 19 maart 2004 organiseert Aqua for All voor de tweede maal een landelijke sponsorloop 'Wandelen voor Water' voor leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen in heel Nederland. Op tietntallen lokaties lopen dit jaar ruim 1000 leerlingen zes kilometer, met zes liter water op hun rug. De verwachte opbrengst zal daarmee het resultaat van vorig jaar ruim verdubbelen (circa EUR 50.000) Op die manier wordt heel concreet aandacht gegeven aan de zorgelijke drinkwater-en sanitatie voorzieningen voor vele mensen in het kader van Wereld Waterdag.*Aqua for All en de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR, koepelorganisatie van nationale vrouwenorganisaties,) ondertekenen rond Wereld Waterdag een partnerschap overeenkomst, om betere invuling te geven aan hun in 2003 gestarte samenwerking voor een gender-water benadering in ontwikkelingssamenwerking. De rol van de vrouw in de watervoorziening in de minder ontwikkelde landen is essentieel als sleutel tot armoede bestrijding en ontwikkeling.

*Het UNESCO-IHE Inttitute for Water Education in Delft organiseert op Wereld Waterdag een symposium: Water for Warfare or Welfare, waarin water conflicten en oplossingen daarvan centraal staan.

*Het IRC International Water and Sanitation Centre geeft een speciale nieuwsbrief uit op Wereld Waterdag in het Engels, zie www.irc.nl/source en houdt ook de internationale web site www.worldwaterday.org bij.

*Het Netherlands Water Partnership (NWP) en zijn leden verzorgen een pagina in het NRC-Handelsblad rond Wereld Waterdag.

*Een aantal van deze en andere Nederlandse organisaties lanceren onder de vlag van het NWP-NGO Platform rond Wereld Waterdag een project waarin zij samenwerken met lokale partrners in Ghana. Inzet is gezamenlijk na te gaan hoe een lokale invulling gegeven kan worden aan samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven in watervoorziening in steden en op het platteland van Ghana.


Voor meer informatie over de activiteiten op Wereld Waterdag 2004 kunt u contact opnemen met Dick de Jong, Information and Communication Officer, IRC International Water and Sanitation Centre, telefoon: 015 -2192 961 (jong@irc.nl)

Voor vragen betreffende de rol van de VN in de mondiale waterproblematiek kunt u contact opnemen met Michael van der Valk, de secretaris van het Nationaal Comité IHP-HWRP bij het KNMI, De Bilt, tel (030) 220 68 32 (ihp.hwrp@knmi.nl).

Voor vragen op het gebied van weer en klimaat in relatie tot water: Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, te De Bilt. telefoon 030 2206 317 (386) (persvoorlichting@knmi.nl).

Nederlands Watermuseum, Madeleen Vincken, telefoon 026 - 44 52 548
Aqua for All, telefoon 030-6069540
Nederlandse Vrouwen Raad, telefoon 070-3469304
Simavi, Annemiek van Bentem, telefoon 023 - 55 303 80
UNESCO-IHE, telefoon 015 - 215 1715

Het Nederlands Watermuseum bij en onder de Begijnenmolen in het park Sonsbeek in Arnhem

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten