Klimaatbericht

Wereldwijd tijdig waarschuwen voor extreme hitte en kou

08 mei 2018

In grote delen van de wereld wordt de bevolking geregeld geconfronteerd met extreme warmte of kou, wat niet zelden leidt tot ziekte of sterfte onder met name ouderen en kinderen. En door de opwarming van de aarde neemt de kans op hittegolven toe. Het is van groot belang om daar goed op te anticiperen. Een recente studie geleid door het Klimaatcentrum van het Rode Kruis laat zien dat een meteorologisch Early Warning System daarvoor te maken is, zelfs in gebieden waar weinig waarnemingen zijn.

In de studie van Erin Coughlan de Perez en co-auteurs van onder meer het KNMI en de Vrije Universiteit Amsterdam wordt gekeken in welk deel van de bewoonde wereld risico’s op hitte- of koudegolven gereduceerd kunnen worden. Een gemiddelde kans op hitte- en koudegolven, en de verdeling daarvan over de seizoenen, is in kaart gebracht door gebruik van lange waarnemings- en modelreeksen. Ook werd gekeken naar het succes van voorspellingen van deze extremen 10 dagen vooruit in de verwachtingsmodellen van het Europese ECMWF en het Noord-Amerikaanse NOAA.  

Meest kwetsbare gebieden

De gegevens werden gecombineerd met gegevens van bevolkingsdichtheid om de meest kwetsbare gebieden in kaart te brengen. Dit leidde tot een globale kaart van locaties waar een seizoensgebonden paraatheidsplan of korte termijn verwachtingen tot een vermindering van risico’s zou kunnen leiden. Figuur 1 toont een wereldkaart met gebieden waarin warmte- of koude extremen goed te anticiperen zijn. Soms doordat deze extremen sterk seizoensgebonden zijn, soms doordat de 10-daagse verwachtingen een goede kwaliteit hebben, en in veel gevallen door een combinatie van beide.

Investeren in klimaatadaptatie

Bruikbare informatie is op deze manier beschikbaar voor een mondiaal gebied waar 5 miljard mensen wonen. “Investeringen in klimaatadaptatie kunnen in deze gebieden gebruik maken van seizoensvariaties en voorspellingen, die leiden tot een beperking van het risico op ziekte- en sterftegevallen door extreme temperaturen”, aldus Erin Coughlan de Perez.

 

KNMI-klimaatbericht door Bart van den Hurk

Figuur 1. Wereldkaart met gebieden waarin warmte- of koude extremen goed te anticiperen zijn.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten