Nieuwsbericht

Wijnproductie minder door wisselvallige zomer

28 juli 2004

Vorig jaar konden de Limburgse wijnboeren al op 11 september hun druiven oogsten, dit jaar zal dat niet voor half oktober zijn. Door de regen in juli en het gebrek aan zon in die maand komt de productie waarschijnlijk lager uit dan de afgelopen jaren en zeker lager dan in topjaar 2003. Gelukkig hebben augustus en september nog voor prima omstandigheden gezorgd.

Door het uitzonderlijke warme weer in de zomer van 2003 waren druiven van de Jura, Beaujolais en Bordelais al op 12 augustus rijp voor de oogst. Gewoonlijk worden de druiven pas veel later geoogst en voor veel gebieden is de datum een nieuw record. In 1997 werden de de eerste witte druiven van de Franse Bordeaux al op 18 augustus zijn binnengehaald, maar de tot voor kort vroegste datum voor de Bordeaux stond geboekt in 1893 toen de pluk op 15 augustus plaatsvond. De publicatie "Les Grands vins de Bourgogne" van M.M. Danguy et Aubertin geeft een overzicht van de oogstdata in de Bourgogne tussen 1700 en 1893. De vroegste data in deze reeks waren 30 augustus 1719 en 30 augustus 1893. De opbrengst is dit jaar wel veel lager dan normaal, naar schatting zo'n 15% minder dan gemiddeld. Daarmee wordt de oogst van 2003 de kleinste sinds 1991 maar wat er over blijft is wel van topkwaliteit. Vooral de druiven in de Bourgogne en Beaujolais hebben te lijden gehad van de vele zon en de droogte.Wijn en weer
Oktober wordt de wijnmaand genoemd, omdat meestal dan de wijnoogsten worden binnengehaald. De kwaliteit en kwantiteit van wijn hangen samen met het weer. Een kwalitatief goede oogst is het gevolg van gunstig weer, zoals een mooie zonnige zomer en een fraaie herfst. Ook de begindatum van de oogst zegt iets over de zomer al kan de pluk ook om economische redenen vervroegd worden.

Klimaatonderzoekers maken daarom met de nodige reserves gebruik van oude oogstgegevens om warme en koele zomers te onderscheiden. Een klimaat moet aan veel eisen voldoen om geschikt te zijn voor wijnbouw. Het zomerhalfjaar moet niet alleen zonnig en warm zijn, met een gemiddelde zomertemperatuur van zeker 18 graden, maar ook niet te droog met op zijn tijd een malse regen.

De zomer mag echter ook niet nat zijn. Ideaal is een Mediterraan klimaat met vooral 's winters regen, zodat de zon in de zomer alle kans krijgt. Een wijnstreek moet jaarlijks zo'n 1800 tot 2000 uur zon ontvangen. In ons land ligt het gemiddelde rond 1500 uur zon, maar in jaren met mooie zomers halen ook wij soms het Franse aantal zonuren.

Toch komen de beste wijnen niet altijd uit warme en zonnige zomers. Vorst aan de grond in het voorjaar kan enorme schade aanrichten. Op 21 april 2001 daalde de temperatuur in befaamde wijnstreken tot iets onder nul en aan de grond vroor het plaatselijk 5 graden, heel uitzonderlijk zo laat in het voorjaar. Wijnboeren probeerden de schade aan de druiven te beperken door middel van kachels. Een jaar met veel noordenwind, in het dal van de Rhône de Mistral genaamd, is voor de Fransen ook geen best jaar. Ook hagel kan de oogst of een deel daarvan vernietigen. Wijnbouwers zijn bevreesd voor zware onweersbuien, die vooral bij heet weer heftig kunnen zijn. De lokale buien zijn er vaak mede de oorzaak van grote verschillen in wijnkwaliteit.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten