Nieuwsbericht

Winter 2002 was zeer zacht, zonnig en nat

22 oktober 2002

De laatste weken voor het officiƫle begin van het voorjaar op 20 maart hebben weinig verandering gebruikt in de status van de winter. Het koudegetal, dat berekend wordt door alle etmaalgemiddelden onder nul op te tellen en het minteken weg te laten, is uitgekomen op 21,6. Daarmee hoort de afgelopen winter tot de vijftien zachtste in ruim honderd jaar. De Bilt berekende over december, januari en februari een gemiddelde temperatuur van 4,8 graden, terwijl 3,3 normaal is (gemiddeld over 1971-2000). Daarmee wordt deze winter door het KNMI als zeer zacht geclassificeerd.

Sinds 1997 is de winter in ons land niet meer koud geweest en van de laatste vijftien jaar waren er twaalf te zacht. Zes winters horen zelfs tot de zachtste sinds 1901. De lijst wordt aangevoerd door de winter van 1990 met een gemiddelde van 6,0 graden. Toen was februari al een voorjaarsmaand en werd in Limburg de 20 graden overschreden. Ook nu was het in februari soms al lente en de temperatuur Koninklijke huwelijksdag was met ruim 17 graden uitzonderlijk voor de winter. Toch ontbrak het de afgelopen winter niet aan kou en somds was het zelfs bijzonder koud. Op 23 december wees de thermometer in Nieuw Beertha (Gr) -17 graden. Het winterweer waarbij rond de jaarwisseling plaatselijk een dik pak sneeuw lag, hield ook in januari nog tien dagen aan, waarna het bijzonder zachte weer de balans naar de positieve kant deed doorslaan. In De Bilt werd tussen 14 januari en 13 februari geen enkele keer een temperatuur onder nul gemeten, wat heel bijzonder is voor hartje winter. Zowel de laatste decade van januari als de eerste tien dagen van februari waren in ruim honderd jaar nog nooit zo zacht geweest.

Zacht winterweer levert ook veel neerslag op: Landelijk gemiddeld viel 279 mm. In De Bilt is deze winter met 312 mm tegen 191 normaal op derde plaats van de natste winters sinds 1901 terechtgekomen. Alleen de winters van 1966 (338 mm) en 1995 (331 mm) waren nog natter. Ondanks het natte weer was de afgelopen winter de zonnigste in ruim honderd jaar. Het KNMI registreerde 257 uur zon tegen 172 normaal. Daarmee is de winter van 1963 die met 256 uur zon te boek net overtroffen. De vergelijking gaat echter alleen op voor de zon, de winter van 1963 was de strengste van de 20e eeuw. Het is opmerkelijk dat een zachte winter zoals dit jaar zoveel zon oplevert. De laatste jaren waren de meeste winters niet alleen zacht maar ook zonnig: de zon schijnt meer dan in het verleden.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten