Nieuwsbericht

Winters einde van zachte maand

31 januari 2019

De eerste helft van januari verliep vrij somber en zacht. Halverwege de maand kwam er ruimte voor de zon, daalde de temperatuur en viel er sneeuw. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uiteindelijk met 3,5°C boven normaal 3,1°C uit.

In het begin van de maand lag de temperatuur twee tot vijf graden boven normaal, en de zon scheen weinig. Op een aantal plaatsen was de zon zelfs vier dagen op rij, van 4 tot en met 7 januari, helemaal niet te zien. Januari kende geen enkele heldere, zonnige dag. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was met 3,5°C boven de normaal van 3,1°C uit.

Halverwege de maand kwamen we onder invloed van een hogedrukgebied. Er was ruimte voor de zon en de temperatuur daalde. Tijdens de nachten vroor het licht tot matig, overdag steeg de temperatuur tot enkele graden boven het vriespunt. Van 22 tot en met 24 januari kwam de temperatuur lokaal het gehele etmaal niet meer boven het vriespunt (= ijsdag: maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C).

Op 22 januari viel er in een groot deel van het land enkele centimeters sneeuw. De sneeuw veroorzaakte overlast voor het verkeer tijdens de avondspits, maar ook winterpret de dagen erna. Ook op 30 januari viel er sneeuw, die regionaal een sneeuwdek vormde en op andere plaatsen als ‘natte sneeuw’ naar beneden viel.

Op 25 januari werd de koude lucht tijdelijk uit het land verdreven, wat in het noordoosten leidde tot verraderlijke gladheid door ijzel. Het KNMI gaf voor deze gladheid een code oranje uit.

Bron: Mischa Mikx

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten