Nieuwsbericht

Wolken, wind en water

12 december 2003

"Alles wat je wilt weten over het weer" is de uitdagende ondertitel van het prachtige weerboek voor kinderen van RTL- weerman Reinier van den Berg. Het bijzonder fraai geïllustreerde boek is vooral gericht op zelf doen en daar kan Reinier over meepraten. Hij is zelf al van jongsaf aan bezig met het weer door zelf waarnemingen te doen en zoveel mogelijk te observeren. Uiteindelijk wist Reinier van zijn hobby zijn beroep te maken en tegenwoordig kent iedere Nederlander de tv-weerman, werkzaam bij Meteo Consult in Wageningen.

De fascinatie van de weerliefhebber spettert er vanaf in dit boek en de lezers worden uitgedaagd om bijvoorbeeld zelf het weer te noteren en dat te vergelijken met wat er in de krant staat. Of smelt een ijsklontje op een warme dag en kijk dan wat er naderhand met het plasje water is gebeurd. De verschillende meteorologische onderwerpen worden systematisch behandeld en zo zijn er hoofdstukken gewijd aan zon, aarde en maan, temperatuur, luchtdruk en wind, wolken en buien, onweer en tornado's en de weersverwachting. "In dit boek gaan we die alledaagse weersverschijnselen eens wat beter bekijken", schrijft Reinier in de inleiding. "We gaan op zoek naar de oorzaken van onweer, wind en wolken, hoge temperaturen en nog veel meer". In ieder van de zes hoofdstukken staan kleine experimenten om zelf of samen met vrienden te doen. "Misschien word je met dit boek zelf wel een amateur-weervrouw of -weerman", hoopt Reinier van den Berg.

Van den Berg, Reinier.
Wolken, wind en water, Euro 13,50, hardcover, 48 pagina's, voor kinderen vanaf 12 jaar. Uitgegeven door Callenbach, ISBN 90-266-1189-7.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten