Nieuwsbericht

WOW-NL zet jouw weer op de kaart

28 april 2015

Met het nieuwe KNMI-project WOW-NL kunnen mensen met een weerstation hun metingen via internet delen met anderen. De weermetingen zijn op een kaart op wow.knmi.nl wereldwijd in te zien en te vergelijken met zowel particuliere als officiƫle weerstations. Voor het KNMI zijn weerstations in achtertuinen of op balkons interessant omdat deze specifieke weerinformatie geven op locaties waar het KNMI niet kan meten.

Iedereen die een weerstation met internetaansluiting heeft, kan meedoen en zich gratis aanmelden via wow.knmi.nl. Na het aanvragen van een account kunnen de weermetingen zoals temperatuur, luchtdruk, neerslag en wind geupload worden. De data verschijnen op een wereldkaart waar alle andere aangesloten weerstations zichtbaar zijn. De metingen worden elke tien minuten ververst. Zo kunnen deelnemers makkelijk via internet dagelijks hun eigen waarnemingen en die van anderen bekijken en vergelijken in tabellen en grafieken.

WOW-NL = slimme manier van weerdata toegankelijk maken

WOW staat voor Weather Observations Website. Het Britse UK Met Office is hiermee begonnen en inmiddels maken er wereldwijd ruim 7600 weerstations onderdeel uit van het netwerk. WOW-NL is de Nederlandse portaal die toegang biedt tot dit internationale meetnetwerk. KNMI en de UK Met Office werken nauw samen om WOW te blijven optimaliseren.

Het KNMI ziet in WOW-NL een slimme manier om meer data over het Nederlandse weer te krijgen en deze toegankelijk te maken. Hoewel de particuliere weerstations niet altijd zullen voldoen aan de internationale richtlijnen, kunnen ze toch belangrijke weerinformatie geven over een lokale weersituatie. Daarnaast kunnen ze bruikbaar zijn voor onderzoek, zoals naar stadsklimaat of de impact van weer. De kracht van data via crowdsourcing zit met name in de grote hoeveelheden. Het KNMI gaat kijken welke onderzoekskansen WOW-NL biedt op het gebied van weer en klimaat.

Doe mee en ga naar https://wow.knmi.nl/

WOW-NL past in de huidige trend om mensen te betrekken bij meten en om allerlei data te verzamelen via internet en met elkaar te linken. Het zorgt voor meer kennis en het vergroot de betrokkenheid van mensen bij hun leefomgeving. Het is niet meer alleen het weer beleven maar ook in getallen terugzien.

WOW-NL is dan ook uitermate interessant voor het onderwijs. Voor geïnteresseerde scholen met een weerstation is er een lessenserie over WOW-NL beschikbaar die in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Aardrijkskunde Genootschap is gemaakt. Leerlingen kunnen zelf metingen gebruiken om inzicht te krijgen in het weer in hun omgeving. Zo kan er op een interactieve en praktische wijze les gegeven worden over weer en klimaat.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Spitsbergen: een archipel op de rand van het Noordpoolgebied

  Sommigen zeggen dat het landschap er onherkenbaar is veranderd, zeker vergeleken met vijftig jaa...

  09 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 2. Meerjarige droogtes in Nederland waterland?

  De zomer van 2022 wordt gekenmerkt door droogte. Het neerslagtekort en de hoeveelheid water in de...

  02 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 3. Zes maanden op rij zonnig

  Afgelopen juli was zeer droog en zeer zonnig. Er viel gemiddeld 23 millimeter regen en gemiddeld ...

  01 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 4. Als het regent, gaat het plenzen

  Het is volop zomer. Na een droge dinsdag 19 juli met tropische temperaturen nam de luchtvochtighe...

  26 juli 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten