Zeer warme en zonnige zomer met iets meer neerslag dan normaal

31 augustus 2023

Met een gemiddelde temperatuur van 18,4°C tegen 17,5°C normaal bevindt de zomer van 2023 zich in de top 10 van warmste zomers sinds 1901. Hoewel veel mensen het gevoel hadden dat het veel regende, viel dat in de cijfers best mee: er viel iets meer dan de normale hoeveelheid neerslag.

Zeer zonnige zomer dankzij recordzonnige juni

Met landelijk gemiddeld 752 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 641 uur was de zomer zeer zonnig. Het minst zonnig was het in Deelen met 695 uur zon, het zonnigst in Vlissingen met 791 uur zon. Juni was recordzonnig, in de rest van de zomer was de zonneschijn ongeveer normaal.

Iets meer dan de normale hoeveelheid neerslag

Hoewel sommige mensen het gevoel hadden dat het alsmaar regende, viel dat in de cijfers best mee: met landelijk gemiddeld 242 millimeter neerslag tegen normaal 224 millimeter viel er iets meer dan de normale hoeveelheid neerslag. De neerslagduur deze zomer was ook vrijwel normaal, gemiddeld viel er 117 uur neerslag tegen normaal 118 uur. Uiteraard zijn er wel grote verschillen in de afzonderlijke maanden. 

Extreem zomerse en droge junimaand

Juni was met 19,4 °C tegen normaal 16,2 °C sinds 1901 nog nooit zo warm. Op twee bewolkte en vrij koele dagen aan het begin na was het in juni meestal zonnig en warm.

De laagste temperatuur van deze zomer, 4,7 °C, werd op 3 juni in Nieuw-Beerta gemeten. Juni was met gemiddeld 24 millimeter tegen normaal 64 millimeter een zeer droge maand. Op 20 juni gaf het KNMI code oranje uit voor onweersbuien in het hele land en op 22 juni voor zware regen in Limburg.

Zeer zware zomerstorm in natte, maar qua temperatuur en zonneschijn normale juli

De maand juli was met 18,1 °C iets minder warm dan normaal (18,3 °C). Juli kende slechts een kortdurende zeer warme periode. Op 9 juli werd in Arcen met 34,8 °C de hoogste temperatuur van deze zomer gemeten.

Op 5 juli kreeg vooral het noordwesten en noorden te maken met de zeer zware zomerstorm Poly. Hiervoor gold in het noordwesten van het land code rood en in de andere gebieden oranje of geel.

Met gemiddeld 110 millimeter tegen normaal 78 millimeter regen was juli nat. Er waren maar weinig droge dagen in juli: op slechts drie dagen werd nergens in Nederland neerslag gemeten. Op 9 juli gaf het KNMI voor het oosten code oranje uit voor onweersbuien.

Vrij natte augustus met twee gezichten

Augustus had een vrijwel normale temperatuur, 17,6 °C tegen een normaal van 17,9 °C, maar was zeer nat. Op 6 augustus viel veel regen, op veel plaatsen wel 30 tot 50 millimeter, in de omgeving van Purmerend viel circa 70 millimeter. Gemiddeld was de augustusmaand duidelijk natter dan normaal:108 millimeter tegen normaal 83 millimeter. In de Achterhoek viel plaatselijk circa 180 milimeter regen. De zonneschijn was met gemiddeld 209 uur vrijwel normaal.

Het beeld van deze zomer past in dat van het veranderende klimaat.

Het beeld van deze zomer past in dat van het veranderende klimaat: zonnige en warme zomers met een grillig neerslagpatroon waarbij langdurige droge en natte perioden elkaar afwisselen.

 

 

1 september 2023

Lees het volledige weerbericht van zomer 2023

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Antarctisch warmterecord verbrijzeld door atmosferische rivier

  Op 18 maart 2022 gebeurde er in het Antarctische binnenland iets bijzonders. Normaal is het er ze...

  17 mei 2024 - Klimaatbericht
 2. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

  Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

  15 mei 2024 - Nieuwsbericht
 3. Meer zon in de lente

  Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

  14 mei 2024 - Klimaatbericht
 4. Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm

  Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk ko...

  13 mei 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten