schade vanwege storm poly
Foto: KNMI

Zeer zware zomerstorm Poly

05 juli 2023

Storm Poly is een van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar. In het hele land waarschuwden we woensdag 5 juli voor (zeer) zware windstoten. In Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied stond code rood uit. In Zuid-Holland, Groningen, Drenthe en Overijssel gold code oranje en in de rest van het land code geel. 

Op KNMI-weerstation IJmuiden is een windstoot van 146 km/uur gemeten

De storm trok van het zuidwesten naar het noordoosten over ons land. In Haarlem overleed een vrouw door een boom die op een auto viel. In het hele land was er veel schade en hinder. Op KNMI-weerstation IJmuiden is een windstoot van 146 km/uur gemeten. De waarnemingen laten daar windkracht 11 zien, dat is bijna orkaankracht. De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. Vooral in het midden en noorden viel plaatselijk veel regen.

Poly behoort tot top 7 zwaarste zomerstormen 

Voor iedere storm sinds 1970 heeft het KNMI de hevigheid bepaald in de vorm van het stormgetal. Dit getal geeft een indicatie voor de zwaarte van de windstoten tijdens een storm, gemiddeld over Nederland. Op basis van het stormgetal hoort Poly bij de top 7 zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar. Stormen in april tot en met september worden zomerstormen genoemd.    

Top 10 zware zomerstormen sinds 1970 
1. 28 mei 2000
2. 12 mei 1983
3. 13 september 2017
4. 28 september 1975
5. 25 juli 2015
6. 14 augustus 1985
7. 5 juli 2023 (storm Poly)
8. 23 september 1988
9. 21 september 1990
10. 24 september 2012


Verschil winterstormen en zomerstormen 

Zomerstormen zijn compact en kunnen in vrij korte tijd ontstaan

Zomerstormen komen niet zo vaak voor, dit in tegenstelling tot stormen in de herfst en winter.  Een zomerstorm is door de kleinere temperatuurverschillen vaak minder zwaar en duurt korter dan een herfst- of winterstorm. Ze leveren vaak wel meer problemen op. Zomerstormen zijn compact en kunnen in vrij korte tijd ontstaan. En vooral het verkeer en de recreatie, in het bijzonder op het water, in de problemen brengen. Bomen staan vol in blad en kunnen de wind moeilijker verdragen, vooral als het hevig regent. 
 
Het KNMI waarschuwde sinds dinsdagochtend 4 juli voor de zware windstoten van storm Poly. We zagen de storm aankomen maar waar en hoe extreem het zou worden, was nog zeer onzeker. In de nacht van dinsdag op woensdag schaalden we in een deel van het land op naar code oranje en woensdagochtend naar code rood. 

Zomerstormen en klimaatverandering 

Als zo'n storm optreedt, zal de hoeveelheid regen bij zo'n storm wel toenemen door klimaatverandering

In de waarnemingen zien we een afname in stormen in de zomer in het hele noordelijke halfrond. Klimaatmodellen geven voor de toekomst ook een afname, al worden dit soort zomerstormen in de wereldwijde modellen niet goed beschreven. Als zo'n storm optreedt, zal de hoeveelheid regen bij zo'n storm wel toenemen door klimaatverandering. Dit komt omdat de temperatuur stijgt en warmere lucht doorgaans meer vocht bevat. 

Naamgeving stormen 

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen een naam. Poly is de eerste storm dit seizoen (2022-2023); waarom dan niet Antoni, de eerste naam op de lijst? Duitsland had dit lagedrukgebied al een naam gegeven. Als een storm die hier impact kan gaan geven al een naam heeft gekregen van een andere Europese groep nemen wij deze naam over.

De laatste keer dat het KNMI een code rood uitgaf, was ook voor zeer zware windstoten. Op 18 februari 2022 gold in de kustprovincies code rood vanwege storm Eunice.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Winterstormen in Groot-Brittannië en Ierland natter door klimaatverandering

  Klimaatverandering zorgt voor meer regen bij stormen in Groot-Brittannië en Ierland. Dat blijkt u...

  22 mei 2024 - Klimaatbericht
 2. Antarctisch warmterecord verbrijzeld door atmosferische rivier

  Op 18 maart 2022 gebeurde er in het Antarctische binnenland iets bijzonders. Normaal is het er ze...

  17 mei 2024 - Klimaatbericht
 3. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

  Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

  15 mei 2024 - Nieuwsbericht
 4. Meer zon in de lente

  Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

  14 mei 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten