Nieuwsbericht

Zeer zware windstoten (8 en 9 januari 2005)

10 januari 2005

Een actieve stormdepressie, die van de Duitse weerdienst de naam Erwin heeft meegekregen,veroorzaakte in weekeinde van 8 op 9 januari in grote delen van Europa extreem weer met hevige regen, sneeuw en storm. Het KNMI heeft vanwege de zeer zware windstoten in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst sinds juli vorig jaar een Weeralarm uitgegeven. Zowel aan de kust als landinwaarts zijn zaterdagochtend en -middag zeer zware windstoten geregistreerd met windsnelheden tussen 100 en 120 km/uur, wat leidde tot grote overlast.

De hoogste windsnelheden zijn gemeten in het Waddengebied, waar de wind een gemiddelde kracht van 9 tot 10 bereikte en windstoten zijn gemeten van bijna 120 km/uur. Ook landinwaarts zijn dergelijke gevaarlijke windstoten gemeten: volgens voorlopige gegevens registreerde het weerstation Hoogeveen met 63 knopen (117 km/uur) tijdens een bui de hoogste windsnelheid van het binnenland.

Eerste Weeralarm van het nieuwe jaar
De stormdepressie kondigde zich drie dagen geleden al aan op de weerkaarten van het Europees Weercentrum ECWMF waar het KNMI gebruik van maakt. Vrijdagmiddag gaf het KNMI al extra waarschuwingen uit voor zware windstoten en om 17.31 uur werd tevens een voorwaarschuwing uitgegeven voor zeer zware windstoten tot 120 km/uur. Om 5.38 uur werd de voorwaarschuwing omgezet in een Weeralarm voor zeer zware windstoten, het eerste Weeralarm van het nieuwe jaar. Noodweer in Europa
De stormdepressie trok vanuit Engeland over de Noordzee langs de kust van noord-Duitsland richting het zuiden van Scandinavië. Op 8 januari om 7 uur lag de kern bij Aberdeen. In Engeland zijn zaterdagochtend onder andere op het eiland Man windstoten gemeten van ruim 130 km/uur. Langs de west en zuidkust van Denemarken bereikte de wind orkaankracht 12 met gemiddelde snelheden van 115 km/uur en windstoten van 162 km/uur. De storm was hier de zwaarste sinds eind 1999. In het oosten van Ierland en in het westen van Engeland veroorzaakte de depressie heveige regenval, waarbij op een aantal plaatsen in 24 uur meer dan 150 mm viel.

De storm op de Noordzee op het F3 platform op 200 kilometer ten noorden van Den Helder.
De storm op de Noordzee op het F3 platform op 200 kilometer ten noorden van Den Helder. Op zee werden windsnelheden gemeten van 150 km/uur. (Foto: bemanning F3)
Neerslagkaart van 8 januari 2005
Neerslagkaart van 8 januari 2005

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten