Nieuwsbericht

Zomer 2009 warm, zonnig maar erg wisselend

28 augustus 2009

De zomer van 2009 was warm. Het was zelfs de negende warme zomer op rij, zodat de 21e eeuw nog louter warme zomers op zijn naam heeft staan. Bovendien was het zonnig en droog, maar door de vele wisselingen ontbrak het dit jaar aan een lange periode met standvastig weer.

Het meest opvallend was echter de warmte. In De Bilt was de gemiddelde zomertemperatuur ongeveer 17,4 graden tegen 16,6 graden als langjarig gemiddelde. De drie zomermaanden waren stuk voor stuk warm met de grootste afwijking in augustus. Het gemiddelde van de oogstmaand was 18,5 graden tegen 17,2 graden normaal.

De enige tropische dag in De Bilt was in augustus. Ell in Limburg registreerde op deze 20 augustus, voorafgaand aan het onweer, zelfs 37 graden. Voor veel weerstations was die dag één van de warmste in de meetreeks van 50 tot 100 jaar. De 13e juni was de koudste dag met een minimumtemperatuur van 0,9 graden op de vliegbasis Twenthe.

Augustus was met landelijk gemiddeld 34 mm tevens de droogste zomermaand. Ook juni was aan de droge kant terwijl juli een natte maand was. Gemiddeld over het land viel in juli 110 mm tegen 70 mm normaal. De balans voor de zomer sloeg uiteindelijk naar de droge kant uit. Landelijk viel in drie maanden 189 mm neerslag tegen 202 mm normaal.

De zwaarste regen viel tijdens de onweersbuien op 3 juli met lokaal meer dan 70 mm in de omgeving van Apeldoorn en Boxmeer. Die hoeveelheid viel op 7 juli ook in de Noordoostpolder. Op 21 juli en 20 augustus is schade aangericht door grote hagelstenen van zo'n 5 cm doorsnee. Ook op 28 augustus trokken verscheidene onweersbuien over het land die vooral in de zuidwestelijke helft en het midden actief waren. De buien leverden lokaal tientallen millimeters op, Leiden kreeg 50 mm.

Positief punt van de zomer was het groot aantal uren zon. Gemiddeld over het land scheen de zon 729 uur tegen 591 uur normaal. Het zonnigst was het noordelijk kustgebied met lokaal 799 uur.

Ook in verschillende andere Europese landen was de zomer warm, zonnig en droog. In het gebied van de Middellandse Zee was vooral augustus warm met herhaaldelijk op grote schaal temperaturen tussen 35 en 40 graden en hoger. Catania op Sicilië zat op 25 juli met 45 graden dicht tegen het warmterecord. Dankzij de aanhoudende warmte is de temperatuur van het water van de Middellandse Zee opgelopen tot waarden van 25 tot 27 graden. Dat is iets meer dan het langjarig gemiddelde maar minder dan in 2003 toen de zeewatertemperatuur waarden bereikte tussen 28 en 31 graden.

Sinds mei telde het KNMI zeker 18 dagen met mooi weer. Vorig jaar hadden we tussen mei en september 34 mooie dagen, iets meer dan het normale aantal (foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)
Sinds mei telde het KNMI zeker 18 dagen met mooi weer. Vorig jaar hadden we tussen mei en september 34 mooie dagen, iets meer dan het normale aantal (foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)
Een snel ontwikkelend onweer boven België en Nederland op 21 juli 2009 (Bron: Eumetsat)
Een snel ontwikkelend onweer boven België en Nederland op 21 juli 2009 (Bron: Eumetsat)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Hooikoorts begin maart door bloeiende berken. Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haa...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten