Nieuwsbericht

Zomer was warm, zonnig en nat

31 augustus 2010

De zomer kende twee gezichten: de eerste helft was warm, droog en zeer zonnig, daarna werd het wisselvalliger met veel regen. Augustus was zelfs een uitzonderlijk natte maand met te weinig zon en een relatief lage temperatuur. De meteorologische zomer was ongeveer een graad warmer dan normaal.

Gemiddeld over de drie zomermaanden juni, juli en augustus was de temperatuur in De Bilt 17,7 graden tegen 16,6 graden als langjarig gemiddelde. Vooral juli was warm, in augustus lag de gemiddelde temperatuur een fractie onder de norm. De oogstmaand telde in De Bilt slechts 2 zomerse dagen tegen 7 normaal. In juni en juli kwam de temperatuur vaak boven de 25 graden zodat de zomer uiteindelijk 26 zomerse dagen telde tegen 18 normaal.

Op 9 juli werd in Arcen 36,2 graden gemeten. In Limburg kwam de temperatuur zelfs op drie dagen boven de 35 graden. In het zuidoosten kwam de temperatuur op 12 dagen boven de 30 graden waarvan juli er 10 voor rekenng nam. De laagste temperatuur was 2,2 graden op 22 juni in Eelde.

Droogte en wateroverlast
Bijzonder was de verdeling van de neerslag over de drie zomermaanden. Juni was een zeer droge maand. In vrijwel het hele land was na het droge en zeer zonnige voorjaar sprake van serieuze droogte. Juli tapte uit een ander vaatje met iets meer regen dan normaal. De droogte hield nog aan maar nam wel af. Vooral toen augustus op de kalender verscheen en zeker de laatste dagen van de zomer. De wateroverlast aan het einde van de maand was de ergste sinds 1998 met op een aantal plaatsen neerslaghoeveelheden van meer dan 100 mm in een etmaal zoals op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens in de honderd jaar worden gemeten.

Halverwege de maand viel er ook in Zeeland en Zuid-Limburg overvloedig en langdurig regen, zodat de maand als zeer nat kan worden gekwalificeerd. Gemiddeld over het land viel in augustus 170 mm tegen 62 mm normaal. In de meetreeks van ruim honderd jaar was de maand alleen in 2006 met 185 mm nog natter. De meeste neerslag viel in een brede strook van west naar oost over het midden van het land. Op veel plaatsen viel hier meer dan 200 mm, lokaal circa 295 mm!

Dagen met zware regen
De zomer telde 8 dagen met zware regen, dat wil zeggen op zeker één weerstation van het KNMI in een etmaal 50 mm of meer. Normaal telt de zomer 6 dagen met zware regen. Augustus neemt er 5 voor rekening, juni 1 en juli telt 2 dagen met zware regen.

De overgang naar wisselvalliger weer ging niet zonder slag of stoot. Op 10, 12 en 14 juli werd ons land getroffen door een reeks zware onweersbuien met extreme weersomstandigheden. Het zwaarst was het onweer van 14 juli met zeer zware windstoten en valwinden. Het noodweer kostte aan twee mensen het leven.

Zonnige zomer
De zon was deze zomer vaak te zien: landelijk gemiddeld 692 uur tegen 591 uur normaal. Het westen was het zonnigste gebied met op verschillende weerstations ongeveer 715 uur zon, het KNMI weerstation Cabauw registreerde 722 uur zon. Het minst scheen de zon op de Veluwe en in het zuidoosten, in Deelen en Ell (L) 641 uur in drie maanden. De zon was vooral in de eerste helft van de zomer vaak te zien, zowel juni als juli waren zeer zonnige maanden. In augustus scheen de zon zo'n 40 uur te weinig, waardoor deze maand het etiket somber meekrijgt.

Maandoverzicht van het Weer in Nederland
Het Maandoverzicht van het weer in Nederland (MOW), een klassieker van het KNMI, verschijnt na ruim 100 jaar op internet. Het MOW, dat maandelijks verschijnt is de meest volledige uitgave van het weer in ons land met officiële KNMI-gegevens.

Augustus 2010
http://www.knmi.nl/klimatologie/mow/pdf/mow_201008.pdf

Zware buien (foto: Jannes Wiersema)
Zware buien (foto: Jannes Wiersema)
Kletsnatte augustus (Bron ANP/KNMI)
Kletsnatte augustus (Bron ANP/KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten