Sneeuw op het meetveld van het KNMI in De Bilt in januari 2024
©KNMI

Januari met sneeuw, storm en veel zon

31 januari 2024

Januari was de vierde natte maand op rij, al viel het overgrote deel van de neerslag in de eerste vijf dagen. Ondanks dat was het ook zonnig. Met een gemiddelde temperatuur van 3,9°C tegen 3,6°C normaal was januari aan de zachte kant. Ons land kreeg te maken met meerdere stormen en codes oranje.

Storm Henk 

Het jaar begon zeer zacht en nat. In de nacht van 2 op 3 januari gold code oranje voor zeer zware windstoten door storm Henk in het noordwestelijk kustgebied. Op 7 januari viel in het noordoosten en plaatselijk ook in het oosten (natte) sneeuw, daarna klaarde het op en kwam er een droge, zonnige en koude periode. 

Gladheid door ijzel

11 en 12 januari gaven we een code oranje uit vanwege gladheid door ijzel in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De dagen daarna, 15 en 16 januari, vielen er buien met hagel en sneeuw waardoor zich plaatselijk een sneeuwdek vormde. 

Sneeuw in Limburg

In Limburg sneeuwde het 17 januari langdurig waardoor uiteindelijk een sneeuwdek ontstond van 5-10 cm en in de Limburgse heuvels 15-20 cm. In Ell werd in de nacht van 18 januari -10,4°C (strenge vorst) gemeten, de laagste temperatuur van deze maand. Overdag sneeuwde het ook elders waardoor het op meer plaatsen wit werd. 

Storm Isha en storm Jocelyn

Op 21 januari kwam er een abrupt einde aan het winterweer. De oorzaak was storm Isha die na in Ierland en Schotland ook bij ons veel wind veroorzaakte. In Noord-Holland en het Waddengebied gaven we hiervoor code oranje uit. Vlak daarna, op 24 januari, zorgde storm Jocelyn opnieuw voor veel wind in het hele land, hiervoor gold code geel. Die dag werd in Maastricht met 13,8°C de hoogste temperatuur van de maand bereikt. 

Nat en ook zonnig

Met gemiddeld over het land (op basis van de automatische weerstations) 82 millimeter neerslag tegen 68 millimeter normaal, was januari een natte maand en de vierde natte maand op een rij. Het overgrote deel van de neerslag (52 millimeter gemiddeld) viel in de eerste vijf dagen van de maand. Het natst was het deze maand in het midden en noorden van het land, met plaatselijk meer dan 120 millimeter. 

Ondanks het algehele natte karakter was januari ook een zonnige maand, met landelijk gemiddeld 86 zonuren tegen 68 zonuren normaal. De zon scheen het minst in het oosten en het meest in het zuiden.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

Lees het uitgebreide weeroverzicht van januari 2024.

Sneeuw op het meetveld van het KNMI in De Bilt in januari 2024. ©KNMI/Rob Sluijter

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Ontbossing en klimaatverandering duwen het Amazoneregenwoud richting een kantelpunt

  Het Amazoneregenwoud is door ontbossing en andere menselijke activiteiten steeds kwetsbaarder gew...

  26 februari 2024 - Klimaatbericht
 2. Luisteren naar de poolwervel

  Uit recent onderzoek blijkt dat de stratosferische poolwervel kan worden gemeten met onhoorbaar, ...

  21 februari 2024 - Klimaatbericht
 3. Nederlandse TANGO-satellieten gaan lokale emissies monitoren

  De Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft groen licht gegeven voor de realisatie van de Nede...

  21 februari 2024 - Nieuwsbericht
 4. Is het mogelijk dat de Golfstroom plotseling sterk verzwakt?

  Ja, dat kan gebeuren als de aarde verder opwarmt. Maar wanneer is nog erg onzeker. Volgens Deens ...

  20 februari 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten