Sneeuw op het meetveld van het KNMI in De Bilt in januari 2024
©KNMI

Januari met sneeuw, storm en veel zon

31 januari 2024

Januari was de vierde natte maand op rij, al viel het overgrote deel van de neerslag in de eerste vijf dagen. Ondanks dat was het ook zonnig. Met een gemiddelde temperatuur van 3,9°C tegen 3,6°C normaal was januari aan de zachte kant. Ons land kreeg te maken met meerdere stormen en codes oranje.

Storm Henk 

Het jaar begon zeer zacht en nat. In de nacht van 2 op 3 januari gold code oranje voor zeer zware windstoten door storm Henk in het noordwestelijk kustgebied. Op 7 januari viel in het noordoosten en plaatselijk ook in het oosten (natte) sneeuw, daarna klaarde het op en kwam er een droge, zonnige en koude periode. 

Gladheid door ijzel

11 en 12 januari gaven we een code oranje uit vanwege gladheid door ijzel in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De dagen daarna, 15 en 16 januari, vielen er buien met hagel en sneeuw waardoor zich plaatselijk een sneeuwdek vormde. 

Sneeuw in Limburg

In Limburg sneeuwde het 17 januari langdurig waardoor uiteindelijk een sneeuwdek ontstond van 5-10 cm en in de Limburgse heuvels 15-20 cm. In Ell werd in de nacht van 18 januari -10,4°C (strenge vorst) gemeten, de laagste temperatuur van deze maand. Overdag sneeuwde het ook elders waardoor het op meer plaatsen wit werd. 

Storm Isha en storm Jocelyn

Op 21 januari kwam er een abrupt einde aan het winterweer. De oorzaak was storm Isha die na in Ierland en Schotland ook bij ons veel wind veroorzaakte. In Noord-Holland en het Waddengebied gaven we hiervoor code oranje uit. Vlak daarna, op 24 januari, zorgde storm Jocelyn opnieuw voor veel wind in het hele land, hiervoor gold code geel. Die dag werd in Maastricht met 13,8°C de hoogste temperatuur van de maand bereikt. 

Nat en ook zonnig

Met gemiddeld over het land (op basis van de automatische weerstations) 82 millimeter neerslag tegen 68 millimeter normaal, was januari een natte maand en de vierde natte maand op een rij. Het overgrote deel van de neerslag (52 millimeter gemiddeld) viel in de eerste vijf dagen van de maand. Het natst was het deze maand in het midden en noorden van het land, met plaatselijk meer dan 120 millimeter. 

Ondanks het algehele natte karakter was januari ook een zonnige maand, met landelijk gemiddeld 86 zonuren tegen 68 zonuren normaal. De zon scheen het minst in het oosten en het meest in het zuiden.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

Lees het uitgebreide weeroverzicht van januari 2024.

Sneeuw op het meetveld van het KNMI in De Bilt in januari 2024. ©KNMI/Rob Sluijter

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

  De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

  24 juli 2024 - Klimaatbericht
 2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

  Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

  23 juli 2024 - Klimaatbericht
 3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

  Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

  22 juli 2024 - Nieuwsbericht
 4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

  Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

  17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten