Nieuwsbericht

Zonrecord in droge en zachte maart 2003

12 december 2003

De zon heeft nog niet eerder zo veel geschenen als de laatste maanden. Na de recordzonnige februari heeft nu ook maart een record aantal zonuren geboekt. In De Bilt scheen de zon 198,9 uren tegen 114 normaal (gemiddeld over 1971-2000). Een dergelijk aantal uren zon is normaal voor zomermaand juli. De voorgaande februari was met 157,7 uur even eens recordzonnig zodat de zon de afgelopen twee maanden 357 uren heeft geschenen.

Gewoonlijk heeft de noordwestkust de meeste zon, maar in maart was het zuiden van het land het zonnigste gebied. Lokaal scheen de zon hier zelfs meer dan 217 uren tegen 170 zonuren in het noorden. Op sommige plaatsen scheen de zon elke dag, wat zelfs aan de Franse Rivièra opmerkelijk zou zijn. Maart leverde bovendien bijzonder weinig regen op. Gemiddeld over het land viel 23 mm tegen 65 mm normaal. Februari was vrijwel net zo droog, zodat de afgelopen twee maanden een fors tekort aan neerslag te zien gaven. Door de enorme hoeveelheid zon en de lage vochtigheidsgraad van de lucht was de verdamping erg groot. De vochtigheidsgraad daalde op enkele dagen tot rond 20%, wat extreem is voor ons land. De minste neerslag viel in het westen van ons land waar Valkenburg slechts 10 mm opving. Het zuidoosten en noordoosten waren minder droog met 47 mm in Arcen (Limburg).

De hoge middagtemperaturen maakte het fraaie lenteweer compleet. De Bilt berekende gemiddeld over maart een temperatuur van 7,3 graden tegen 5,8 graden normaal. Op 24 maart werd het voor het eerst dit jaar warmer dan 20 graden, waarmee de eerste warme dag al vroeg in het jaar een feit was. In het zuidoosten van ons land kwam de temperatuur zelfs op drie dagen boven de 20 graden met een maximum van 22,0 graden in Eindhoven. 's Nachts was het echter nog koud: in het oosten vroor het rond het midden van de maand in 12 opeenvolgende nachten. In De Bilt kwam het op 9 dagen tot vorst wat normaal is voor maart, maar opmerkelijk is ij een warme maand als deze. De dagelijkse gang in de temperatuur, het verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur was dan ook erg groot, soms meer dan 20 graden.

Het fraaie lenteweer hadden we te danken aan bijzonder krachtige hogedrukgebieden die het slechtere weer ver van ons hielden. De barometerstanden waren dan ook bijzonder hoog en bereikte op 16 maart in De Bilt met 1043,6 hPa (=millibar) de hoogste stand in deze maand in zeker honderd jaar.

Ook België, Duitsland en Engeland hadden abnormaal zonnige en zachte maart
Ook in de ons omringende landen was maart uitzonderlijk zonnig. Zo registreerde het KMI in Ukkel 186 uren zon tegen 120 normaal. De Belgische collega's omschrijven dat als zeer abnormaal, iets dat eens in de 10 jaar voorkomt. Het record is in België niet verbeterd en blijft op naam staan van maart 1931 met 206 zonuren. Engeland had de zonnigste maart in 40 jaar, Frankrijk noteerde een nieuw zonrecord in Grenoble St. Geoirs: 244 zonuren in maart 2003 tegen 238 zonuren in maart 1997. Ook in Duitsland is menig zonrecord gebroken, op veel plaatsen scheen de zon anderhalf keer zoveel als normaal: Saarbrücken registreerde 218 zonuren. Zowel in België als in Duitsland was maart zo'n 2 tot 3 graden warmer dan het langjarig gemiddelde.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten