Op vrijdag 11 maart 2011 om 06.46 uur NL-tijd (14.46 lokale tijd) vond er buiten de kust van noordoost Honshu, Japan, een grote aardbeving plaats met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter (USGS). De aardbeving heeft een verwoestende tsunami veroorzaakt.
De aardbeving behoort tot een van de tien sterkste bevingen in de wereld sinds 1900, maar is kleiner dan de Sumatra beving van 25 december 2004. De beving was ook de grootste die sinds 1900 in of bij Japan heeft plaatsgevonden. Het epicentrum was uit de kust van de plaats Sendai, waar ook de eerste grote schademeldingen van binnengekomen zijn. De beving werd gevolgd door een groot aantal naschokken, waarvan de grootste tot nu toe een magnitude van 7,1 had (Bron: NEIC).
De aardbeving is ook door de seismische KNMI-meetstations in Nederland nog goed gemeten. De beweging in Nederland was nog ongeveer 1 cm, met een periode van een paar minuten.
Tektoniek
De beving vond plaats in een subductie zone, waar de Pacifische plaat onder de Euraziatische plaat duikt.
Tsunami
Een krachtige aardbeving die onder zee plaatsvindt kan in sommige gevallen een tsunami veroorzaken. De aardbeving moet een vertikale verplaatsing veroorzaken die de waterkolom daarboven meebeweegt. De aardbeving moet krachtig genoeg zijn, groter dan magnitude 7, en niet te diep, om de waterkolom daarboven ook in beweging te brengen.
Dit was het geval met deze beving. De tsunami golf haalde op sommige plaatsen langs de Japanse kust een hoogte van 10 meter.
Een tsunami trof de gehele oostkust van Japan en spreidde zich over de gehele Grote Oceaan uit. Dit gaf aanleiding tot een tsunami waarschuwing van de Pacific Tsunami Warning Center voor een groot deel van de kustlijn langs de oceaan en de eilanden in de oceaan.
December is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...
13 december 2024 - KlimaatberichtVandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - KlimaatberichtDe nieuwe weersatelliet Meteosat 12 is vanaf vandaag operationeel. Deze satelliet is de eerste va...
04 december 2024 - Nieuwsbericht