Nieuwsbericht

Zware aardbeving en tsunami bij Japan op 11 maart 2011

11 maart 2011

Op vrijdag 11 maart 2011 om 06.46 uur NL-tijd (14.46 lokale tijd) vond er buiten de kust van noordoost Honshu, Japan, een grote aardbeving plaats met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter (USGS). De aardbeving heeft een verwoestende tsunami veroorzaakt.

De aardbeving behoort tot een van de tien sterkste bevingen in de wereld sinds 1900, maar is kleiner dan de Sumatra beving van 25 december 2004. De beving was ook de grootste die sinds 1900 in of bij Japan heeft plaatsgevonden. Het epicentrum was uit de kust van de plaats Sendai, waar ook de eerste grote schademeldingen van binnengekomen zijn. De beving werd gevolgd door een groot aantal naschokken, waarvan de grootste tot nu toe een magnitude van 7,1 had (Bron: NEIC).
De aardbeving is ook door de seismische KNMI-meetstations in Nederland nog goed gemeten. De beweging in Nederland was nog ongeveer 1 cm, met een periode van een paar minuten.

Tektoniek
De beving vond plaats in een subductie zone, waar de Pacifische plaat onder de Euraziatische plaat duikt.

Tsunami
Een krachtige aardbeving die onder zee plaatsvindt kan in sommige gevallen een tsunami veroorzaken. De aardbeving moet een vertikale verplaatsing veroorzaken die de waterkolom daarboven meebeweegt. De aardbeving moet krachtig genoeg zijn, groter dan magnitude 7, en niet te diep, om de waterkolom daarboven ook in beweging te brengen.

Dit was het geval met deze beving. De tsunami golf haalde op sommige plaatsen langs de Japanse kust een hoogte van 10 meter.

Een tsunami trof de gehele oostkust van Japan en spreidde zich over de gehele Grote Oceaan uit. Dit gaf aanleiding tot een tsunami waarschuwing van de Pacific Tsunami Warning Center voor een groot deel van de kustlijn langs de oceaan en de eilanden in de oceaan.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Aprilletje zoet heeft zelden nog een witte hoed

  De afgelopen twee weken waren koud in Nederland, met winterse buien en nachtvorst. De koude kwam ...

  16 april 2021 - Nieuwsbericht
 2. Zonne-energie loopt voor op zon

  Het onstuimige weer tijdens de paasdagen was voor sommigen wellicht teleurstellend, toch was dat ...

  13 april 2021 - Nieuwsbericht
 3. Corona-pandemie veroorzaakt door klimaatverandering?

  Het SARS-CoV-2 virus is hoogstwaarschijnlijk ergens in Zuid-China van een vleermuis uiteindelijk ...

  09 april 2021 - Nieuwsbericht
 4. Zwerm aardbevingen in Zuid-Limburg

  In Limburg heeft zich sinds 8 april een serie natuurlijke aardbevingen voorgedaan. Het merendeel ...

  09 april 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- & klimaatberichten