Nieuwsbericht

Zware regen in Engeland

02 maart 2000

Groot Brittannië beleefde de natste zomerperiode sinds het begin van de neerslagmetingen in 1766. Vooral England en Wales waren nat. Waarschijnlijk is hier tussen 1 mei en 23 juli al 387 mm gevallen. Dat is een nieuw record en ruim twee keer het gemiddelde.

In 1789 leverde dit tijdvak 349 mm op. Vooral op 25 juni en 20 juli regende het hard met op deze dagen lokaal 103 en 120 mm in 24 uur.

Nat klimaat
De Britse eilanden zijn berucht om de regen, maar dat geldt niet voor het hele land. Zo valt er in Endinburgh jaarlijks 668 mm, dat is 100 mm minder dan onze jaarsom. Sommige plaatsen in Schotland krijgen niet meer dan 600 mm in een jaar. Het droogst is St. Osyth (Essex) met een jaarsom van 513 mm. Nat is het vooral in de bergen in het westen, zeker in het najaar. Maandhoeveelheden van 200 tot 300 mm zijn geen uitzondering. Het record is 1435 mm in oktober 1909 in llyn Llydaw (Snowdonia). Styhead in het Lake district is de natste plaats met gemiddeld 4306 mm in een jaar. Het record staat op naam van Sprinkling Tarn met 6527 mm in 1954.Klimaatverandering
De overvloedige regen van de laatste jaren past in het beeld van een warmer klimaat. Vooral de laatste decennia is het natter geworden, ook in ons land. De toename hangt samen met het warmere klimaat: op gematigde breedten is de temperatuur vooral in de winter flink gestegen. Een warmere atmosfeer kan meer vocht bevatten en leidt tot meer neerslag. Onderzoek levert steeds meer aanwijzingen dat de opwarming, vooral (circa 3% meer neerslag per graad warmer) in de laatste tientallen jaren, mede te wijten is aan menselijke invloed.

Inmiddels zijn er ook aanwijzigingen over menselijke invloed op het neerslagklimaat in de afgelopen honderd jaar. Het gaat echter te ver om een enkel nat seizoen, zoals in het Verenigd Koninkrijk zonder meer toe te schrijven aan het versterkte broeikaseffect. Door de eeuwen heen waren er altijd al gevallen van extreme neerslag, ook toen van menselijke invloed nog geen sprake was. Het broeikaseffect verklaart geen individuele gevallen, maar wellicht wel het feit dat extreme neerslag tegenwoordig vaker voorkomt.

Bij het onder menselijke invloed steeds warmer wordende klimaat, waarmee we in de 21e eeuw te maken zullen krijgen, hoort ook een verdere toename van de hoeveelheid neerslag, waarschijnlijk vooral ook in de vorm van zwaardere buien. Uitzonderlijke regenval, met alle gevolgen vandien, zou dus een voorproefje kunnen zijn van wat we zonder maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen steeds vaker zullen meemaken.

Recente nieuwsberichten

 1. Afname luchtvervuiling boven Nederland

  De maatregelen om het coronavirus te bestrijden, hebben als neveneffect dat er minder vervuilende...

  27 maart 2020 - Nieuwsbericht
 2. KNMI laat meer weerballonnen op

  Het KNMI laat sinds 21 maart meer weerballonnen op om de betrouwbaarheid van de weersverwachting ...

  26 maart 2020 - Nieuwsbericht
 3. Het klimaat en de koolstofcyclus

  Het klimaat verandert, voornamelijk door de uitstoot van broeikasgassen door de mens (figuur 1). ...

  24 maart 2020 - Nieuwsbericht
 4. Uitdagingen van te veel, te weinig of vervuild water

  De wereld staat voor steeds grotere uitdagingen als gevolg van waterstress, overstromingen en dro...

  23 maart 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten