illustratie onweersbuien
©KNMI
Achtergrond

Updates zware onweersbuien

Einde van de middag en vanavond kans op overlast door zware onweersbuien in het hele land.

12:00u, 17 juli: resultaten flitspeiling binnen

Het KNMI heeft aan Ipsos I&O gevraagd om peilingen uit te voeren vlak nadat een weerwaarschuwing is afgegeven. Ook na afloop van de code oranje van 9 juli jl. is een flitspeiling uitgevoerd. Het rapport staat nu online. Bijna alle Nederlanders (95%) waren op de hoogte van de waarschuwing. Twee derde van de ondervraagden (68%) vond de waarschuwing van dinsdag 9 juli passend. Een ruime meerderheid (85%) vond de tijdsperiode van de melding (heel erg) duidelijk en driekwart (75%) vond het moment van uitgifte passend.

15:00u, 10 juli: liveblog gesloten 

Met de weersverwachting voor vanmiddag en vanavond sluiten we dit liveblog: vanmiddag trekken enkele buien over het land, vooral in het noorden en oosten mogelijk met onweer. Vanuit het westen wordt het droog. Vanavond perioden met zon en op de meeste plaatsen droog. Bekijk de uitgebreide weersverwachting

14:55, 10 juli: nog even terug naar de supercell van gisteren 

Een zogenaamde supercell is een bui die om zijn eigen as draait. Deze buien komen niet zo vaak in Nederland voor, en als ze voorkomen zitten ze meestal samengesmolten in een buienlijn of aan andere buien vast. Bij deze supercell was dat niet het geval, want deze supercell was zogezegd ‘alleen’ (solitair) en dat is behoorlijk zeldzaam in Nederland.

Deze solitaire supercell begon in het noorden van Frankrijk en trok vervolgens over Brussel in de richting van het westen van Arnhem, waar honderden Nederlanders getuige waren van deze unieke gebeurtenis. In Noord-Amerika komen solitaire supercells veel vaker voor.

Bekijk de video van de supercell bij Arnhem op 9 juli 2024

13:30, 10 juli: klimaatverandering

Het aantal dagen per jaar waarop op minstens één neerslagstation in Nederland 50 millimeter neerslag of meer valt is gestegen van ongeveer 6 dagen in de tweede helft van de vorige eeuw naar ongeveer 10 in de afgelopen jaren.

Volgens de KNMI'23-klimaatscenario's zullen extreme buien zoals deze in de toekomst vaker voorkomen en worden de grootste hagelstenen vermoedelijk nóg groter. Het aantal lichte zomerbuien (tot 10 millimeter per uur) zal daarentegen juist afnemen. Of het in Nederland ook vaker gaat bliksemen, is onzeker.   

12:00, 10 juli: waargenomen metingen tijdens code oranje 

Lees in deze factsheet Code oranje voor onweersbuien op 9 juli 2024 meer over de weersituatie, de waargenomen metingen, de impact van de zware onweersbuien en hoe de buien over Nederland trokken. 

22:13,  9 juli: code oranje beëindigd 

Code oranje is nu ook in het noordoosten van het land beëindigd, iets eerder op de avond dan bij de uitgifte was aangegeven. Er trekken de komende 1-2 uur nog enkele onweersbuien over het noordoosten en oosten van het land. Bij deze buien kunnen windstoten voorkomen met plaatselijk kans op veel regen en onweer, mogelijk ook nog hagel. 

21:48, 9 juli: meldingen van schade en overlast

Er zijn meldingen van schade en overlast, vooral omgevallen bomen en wateroverlast (afbeelding 1). Rijkswaterstaat heeft op meerdere plekken in Nederland rijstroken afgesloten na de onweersbuien door bomen op de weg of ondergelopen viaducten. Vluchten zijn geannuleerd en de NS heeft de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal en Breda geschrapt.

Op meerdere plekken zijn zware windstoten van meer dan 75 km per uur gemeten. Ook is er plaatselijk veel neerslag gevallen en hagelstenen van meer dan 2 cm. 

kaart van nederland met meldingen stormschade op 9 juli 2024
Afbeelding 1. Schademeldingen in Nederland. De blauwe bolletjes met groen erin zijn stormschade meldingen van dinsdagavond 9 juli 2024. (Bron 112app.nl)
foto van shelfcloud in vlissingen
Afbeelding 2. Shelfcloud (Bron: webcams-vlissingen.nl)
beeld KNMI neerslagradar
Afbeelding 3. Radarbeeld ©KNMI

21:05, 9 juli: zware onweersbuien in noorden en oosten

Alleen in het noorden en oosten van het land geldt nog code oranje. Vanuit het zuidwesten volgen er nog enkele minder zware onweersbuien en wordt het uiteindelijk droog

19:17, 9 juli: zware onweersbuien in midden en zuiden

Het midden en zuiden van het land hebben nu te maken met zware onweersbuien. Daarna trekken ze verder naar het noordoosten. Plaatselijk kan er grote hagel en veel regen vallen. In het zuidwesten wordt het langzaam rustiger.

Blijf onze actuele waarschuwingen hier volgen

17:55, 9 juli: dreigende luchten in Vlissingen

De onweersbuien leveren dreigende luchten op. In Vlissingen was rond 17:40 vanmiddag een fraaie shelfcloud te zien (afbeelding 2). In het Nederlands ook wel plankwolk of boogwolk genoemd en arcus in het Latijn. 

17:40, 9 juli: zware onweersbuien in Zeeland en Noord-Brabant

Zware onweersbuien bereiken nu Zeeland en Noord-Brabant (afbeelding 3). De buien kunnen samengaan met zware windstoten, grote hagel en veel regen in korte tijd. De onweersbuien trekken daarna naar het noordoosten. 

15:40, 9 juli: actueel radarbeeld en weermodellen

We hebben een nieuwe berekening van onze weermodellen binnen. Nog steeds zitten de (zware) onweersbuien in de weersverwachting voor eind van de middag en vanavond. Als we de modellen vergelijken met de actuele radarbeelden, zien we overeenkomsten. Ook laten de actuele radarbeelden de opbouw zien, die we verwachten.

De buien bereiken vanaf 16 uur Zeeland en trekken vrij snel door naar het noordoosten. Lokaal kan veel regen in korte tijd vallen. Ook is er kans op windstoten en hagel.

14:30, 9 juli: wat kan ik verwachten en wat kan ik doen bij onweersbuien?

Zware onweersbuien kunnen zorgen voor schade en gevaar door wateroverlast, blikseminslag, grote hagelstenen en zware windstoten. Wat kan je verwachten en doen bij onweersbuien? Lees meer.

13:30, 9 juli: meteoroloog praat verschillende partijen bij 

Het is vandaag een warme dag. Veel mensen zijn buiten om te genieten van het zomerse weer, bijvoorbeeld op het strand of op het water. Ook worden de zware onweersbuien vandaag verwacht rondom en tijdens de avondspits.

Om de impact zoveel mogelijk te beperken, overleggen we vandaag met verschillende partijen. Onze meteoroloog duidt het weerbeeld, zodat partijen (voorbereidende) maatregelen kunnen treffen. 

 

Meteoroloog in de weerkamer in De Bilt. ©KNMI

13:00, 9 juli: hoe ontstaan onweersbuien?

Vandaag is het warm in Nederland. Aan het eind van de middag wordt die warmte verdreven door een koufront. Door de overgang van (zeer) warm naar kouder weer hebben we kans op zware onweersbuien in het hele land.

In de zomer hebben we vaker te maken met onweersbuien. Die onweersbuien zien onze meteorologen in de weerkamer goed aankomen. Tijdstip en locatie zijn vaak tot het laatste moment onzeker.

Onweer ontstaat door wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. In onweerswolken stromen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht vlak langs elkaar met snelheden van maximaal honderd kilometer per uur. Met die stromingen worden ook elektrisch geladen deeltjes meegevoerd, waardoor de wolk als een enorme condensator wordt opgeladen. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen de wolk en andere wolken of tussen de wolk en de aarde. Dit leidt tot bliksem en donder.

Meer lezen over onweersbuien? Lees onze uitleg over onweersbuien.

11:24, 9 juli: wanneer beginnen de onweersbuien bij jou?

©KNMI

10:00, 9 juli: Weerimpactteam komt bij elkaar

Het KNMI voert bij opschaling naar code oranje of rood overleg met het weerimpactteam. In dit team zitten de Departementale Coördinatiecentra (DCC), het Nationaal Crisiscentrum (NCC), het Verkeerscentrum Nederland (VCNL), politie en brandweer (LOCC) en Prorail. Zij hebben de kennis van de gevolgen van het weer op de weg, op het spoor en op het water. Ook hebben zij een landelijke overzicht van geplande evenementen. Dit team voert na uitgifte van code oranje, of eerder als daar aanleiding toe is, een impactanalyse uit met als basis de weersverwachting van het KNMI. 

Om 10.00 uur worden de partners van het weerimpactteam via een online vergadering geïnformeerd.

Hoe komen de KNMI waarschuwingen tot stand?

09:37, 9 juli: naar code oranje 

Vanaf eind van de middag in het zuidwesten en vanavond in de rest van het land is er kans op zware onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten over het land trekken. Bij deze buien kunnen zware windstoten voorkomen en plaatselijk veel regen, zware onweersbuien met bliksem en grote hagel.

Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn.

Bekijk de waarschuwing voor uw regio:

  • Vanaf 16:00 Zeeland
  • Vanaf 17:00 Noord-Brabant en Zuid-Holland
  • Vanaf 18:00 Flevoland, Gelderland, IJsselmeer, Limburg, Noord-Holland en Utrecht
  • Vanaf 19:00 Friesland, Overijssel, Waddeneilanden en Waddenzee
  • Vanaf 20:00 Drenthe en Groningen

Wat kunt u verwachten en wat kunt u doen bij onweersbuien?

Uitgifte code oranje op Mastodon KNMI

09:00, 9 juli: expertteam KNMI komt weer bij elkaar

De meteorologen hebben in de nacht de situatie nauwlettend gevolgd. Het beeld blijft hetzelfde: in heel Nederland is grote kans op zware onweersbuien. Besloten wordt om tot code oranje over te gaan. De meteorologen bereiden de berichten over de code oranje voor in samenwerking met de woordvoerder. 

16:00, 8 juli: expertteam KNMI komt weer bij elkaar

De nieuwe modelruns zijn binnen en worden besproken. Het beeld is nog steeds hetzelfde, al is het tijdstip en de locatie van de onweersbuien nog onzeker. Code geel staat uit in het hele land, dinsdagochtend weer een expertteam.
 

13:00, 8 juli: expertteam KNMI komt bij elkaar

In de weerkamer van het KNMI houden meteorologen het weer 24/7 in de gaten en maken ze actuele weersverwachtingen. Wanneer zij gevaarlijk weer verwachten en er een kans op code oranje of rood is, betrekken de meteorologen andere KNMI-experts in de besluitvorming. Weermodelexperts geven aan hoe goed bepaalde weermodellen de weersituatie volgen, klimaatexperts geven aan hoe uitzonderlijk de situatie is en communicatieadviseurs geven een beeld van wat er op dat moment leeft in de samenleving en de verwachte impact. Voordat het KNMI een code oranje uitgeeft, overlegt het KNMI met andere meteorologische partijen om te onderzoeken of de waarschuwing breed gedragen wordt. 

Deze vergadering vond plaats op 8 juli om 13.00 uur. We zien een langgerekte buienlijn die vanuit het zuidwesten over het land gaat trekken. Besloten wordt om code geel te handhaven en de situatie nauwlettend te blijven volgen. Hierbij zijn nieuwe versies van de weermodellen essentieel. 

Hoe komen de KNMI waarschuwingen tot stand? Liever kijken dan lezen? In deze video in 2 minuten een uitleg hoe de KNMI waarschuwingen tot stand komen.

04:57, 8 juli: uitgifte code geel

Dinsdagavond kans op overlast door zware onweersbuien. De onweersbuien trekken van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. 

Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen