Uitleg over

Satellietmetingen

Satellietmetingen worden gebruikt voor weermodellen en om inzicht te krijgen in de effecten van milieumaatregelingen. De metingen worden steeds gedetailleerder en belangrijker.

Weermodellen

De gegevens vanuit weersatellieten worden direct verwerkt in weermodellen. Op basis van deze weermodellen worden weerberichten gemaakt. De nieuwste satellieten maken dwarsdoorsnedes van de atmosfeer met profielen van vocht en temperatuur met de hoogte. 

Ook bliksemactiviteit wordt steeds meer gevolgd met satellieten. Meteosat van de Europese satellietorganisatie Eumetsat begint de komende jaren al aan zijn derde generatie geostationaire weersatellieten. Een geostationaire satelliet staat op 35.800 kilometer hoogte op een vast punt boven de aarde en is van groot belang voor de weersverwachting en weerwaarschuwingen.

Milieumaatregelingen

Naast weerwaarnemingen worden satellietmetingen gebruikt om de chemische samenstelling van aerosoldeeltjes te bepalen. De samenstelling van deze deeltjes geeft inzichten in de effecten van milieumaatregelen. De toekomst van de weersatellieten is veelbelovend. Zowel voor het weer als voor klimaatonderzoek. De informatie wordt steeds gedetailleerder. De huidige weersatellieten onderscheiden objecten van een kilometer. De nieuwe generatie satellieten krijgt een resolutie van 300 meter.

Absorberende aerosolen, vooral woestijnstof, rook van branden en vulkaanas, gemeten door SCIAMACHY in de periode 2002-2012. ©KNMI/L.G. Tilstra

Meer uitleg over

  • Verloop van het ozongat jaarlijks op 10 november tussen 1979 en 2012 ©KNMI

    Ozongat door de jaren heen

    Jaarlijks vormt zich in de lente boven de Zuidpool (bij ons is het dan herfst) een ozongat. Zeker de helft is afgebroken door menselijke invloeden.
  • Satellietbeeld van de eruptie van de Etna op 18 maart 2012

    Satelliet volgt vulkaanuitbarstingen

    Een aantal satelieten volgt nauwlettend de uitbarstingen van vulkanen. Dit helpt bijvoorbeeld bij het geven van waarschuwingen voor de luchtvaart.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over