Uitleg over

Waarneemnetwerk KNMI

Het KNMI heeft de beschikking over een uitgebreid waarneemnetwerk. Op het land, op zee, in de lucht en vanuit de ruimte.

Om het klimaat te kunnen monitoren en een weersverwachting te kunnen opstellen, verzamelen meteorologen over de hele wereld waarnemingen en metingen. Dat doen ze op allerlei manieren. Het bekendst zijn de weerstations die metingen uitvoeren op land en op zee. Steeds vaker zijn die stations volledig geautomatiseerd.

Weerballonnen verrichten van onder naar boven metingen in de atmosfeer, in het zogenaamde 'verticale profiel'. Met de neerslagradar is te volgen waar en hoe hard het regent. Steeds frequenter wordt ook apparatuur in vliegtuigen gebruikt. Daarnaast neemt ook het belang van meetinstrumenten op satellieten toe.

Waarneemveld De Bilt (Foto: Raymond Sluiter)
Waarneemveld De Bilt (Foto: Raymond Sluiter)

Verschillende meetsystemen

Het waarneemnetwerk waar het KNMI verantwoordelijk voor is, bestaat uit een brede verzameling van systemen:

 • De neerslagradars in De Bilt (eind 2016 wordt dit Herwijnen) en Den Helder. Gegevens afkomstig van deze radars vormen de basis voor de neerslagplaatjes op bijvoorbeeld het journaal en de site van Buienradar.
 • Het synoptisch meetnet voor de meting van wind, druk, zicht, temperatuur en wolkenhoogte. Meetlocaties bevinden zich zowel op het land, het Nederlands Continentaal Plat en op schepen.
 • Het bliksemdetectiesysteem om de plaats en het tijdstip van optredende bliksems te detecteren.
 • Het satelliet inwinsysteem, waarmee gegevens van diverse (polaire en geostationaire) satellieten wordt ontvangen.
 • Het seismologisch meetnet, waarmee het KNMI bevingen in de bodem in Nederland registreert.
 • Het neerslagnetwerk, bestaande uit 325 vrijwilligers die elke dag de neerslag meten en doorsturen naar het KNMI.
 • Het radiosondesysteem, waarmee elke dag twee keer een ballon wordt opgelaten. Onderaan deze ballon hangen meetinstrumenten voor het bepalen van bijvoorbeeld druk, temperatuur, positie, vochtigheid en ozon.

Daarnaast wisselt het KNMI gegevens uit met andere nationale instituten in de wereld. Voor deze gegevensuitwisseling zijn diverse communicatiesystemen beschikbaar.

Meer uitleg over

 • Voorbeeld van een neerslagmeting

  Neerslagmeting

  De hoeveelheid neerslag wordt gemeten met een regenmeter. Dit is een trechtervormig instrument die de neerslag in een verzamelbak opvangt.
 • Argo float midden op zee

  Automatisch meten op zee

  Argo floats meetboeien meten op zo’n drieduizend plekken op zee automatisch de temperatuur en het zoutgehalte van het water.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over