Argo wordt uitgezet op zee
Argo Program
Uitleg over

Automatisch meten op zee

Argo floats meetboeien meten op zo’n 4000 plekken op zee automatisch de temperatuur en het zoutgehalte van het water.

Bekijk de KNMI special Argo: 4000 meetboeien brengen de oceanen in kaart (april 2022)

Argo floats verzamelen gegevens tot een diepte van 2 kilometer in zee, dus de bovenste laag water. Die informatie is vooral van belang voor het maken van berekeningen en voorspellingen van de zeespiegelstijging. Onder invloed van het broeikaseffect warmt het zeewater op. Dit leidt tot uitzetting van het water en is één van de belangrijkste oorzaken van de stijgende zeespiegel.

Ook voor de visserij en bij het opsporen van olievlekken op zee komt de informatie van Argo floats goed van pas. Men kan er uit afleiden in welke richting en met welke snelheid het water in de oceaan stroomt en hoe dat de temperatuur van het water beïnvloedt. Ook kunnen kaarten worden gemaakt van de verschillen in zoutgehalte van het water. 

Waarneemnetwerk

Metingen op zee worden ook gebruikt bij het maken van maand- en seizoensverwachtingen. De gegevens hebben al veel kennis opgeleverd over het ontstaan en de ontwikkeling van tropische stormen, zoals de orkanen in het Caribisch gebied. De plannen om een waarneemnetwerk van drieduizend Argo floats op zee te realiseren zijn in 1998 gelanceerd.

Zo’n dertig landen uit de wereld en Europese Unie zijn nauw betrokken bij de opzet en het in stand houden van het netwerk. Het KNMI is vertegenwoordigd met elf Nederlandse Argo floats. De komende tijd zal de Nederlandse bijdrage verder uitbreiden.

Argo meetboei op zee (Bron: Argo Program)

Betrouwbare data

Het meetnet van Argo floats levert aanzienlijk meer en ook betrouwbaardere gegevens op dan voorheen met weerschepen mogelijk was. Bovendien is de informatie direct voor iedereen wereldwijd beschikbaar via internet. Het aantal weerschepen is de laatste jaren aanzienlijk minder geworden. Naast Argo floats leveren ook satellieten tegenwoordig gedetailleerde gegevens op van het weer op zee.

Klimatologisch archief

De leeftijd van een Argo float is ongeveer 4 jaar. Om het netwerk in stand te houden moeten er dus steeds weer nieuwe bijkomen. Er wordt gewerkt aan plannen om het netwerk op peil te houden, zodat ook volgende generaties ervan kunnen profiteren. Dankzij de gegevens die de Argo floats verzamelen, krijgt de meteorologische gemeenschap de beschikking over een zeer uitgebreid klimatologisch archief. Dit kan worden gebruikt voor onderzoek en leiden tot nieuwe inzichten over de verandering van het klimaat.

Meer uitleg over

  • kaart met weerstations van WOW-NL

    WOW-NL

    WOW-NL is een platform waarop iedereen actuele weergegevens kan delen, bekijken en vergelijken. Veelgestelde vragen over WOW-NL.
  • Campbell Stokes zonneschijnmeter, waarmee vroeger de duur van de zonneschijn werd bepaald ©KNMI/Bert Bergman

    Zonneschijnmetingen

    Hoe lang schijnt de zon vandaag? Een belangrijke vraag voor zonaanbidders, maar ook voor het klimaat, recreatie en landbouw.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over