kaart met weerstations van WOW-NL
©KNMI/WOW-NL
Uitleg over

WOW-NL

WOW-NL is een platform waarop iedereen actuele weergegevens kan delen, bekijken en vergelijken. Veelgestelde vragen over WOW-NL.

Wat is WOW-NL?

WOW-NL biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan een groot netwerk van weerwaarnemers. WOW-NL is het platform waarop iedereen actuele weerwaarnemingen kan delen, bekijken, vergelijken en archiveren. WOW-NL is de Nederlandse portaal van de Weather Observations Website (WOW), een initiatief van het Britse Met Office. Inmiddels maken ruim 10.000 stations in 220 landen onderdeel uit van het netwerk. Iedereen die beschikt over een automatisch weerstation, gekoppeld met internet, kan meedoen aan WOW-NL. Deel, bekijk en vergelijk jouw eigen waarnemingen met die van andere locaties, op de kaart of in een grafiek. 

Welke waarnemingen kan ik op WOW-NL zien?

WOW-NL toont waarnemingen van weerstations in het WOW-netwerk. Dit zijn geregistreerde meetlocaties van bijvoorbeeld amateurweerkundigen, scholen en organisaties en de waarnemingen van KNMI-weerstations. De waarnemingen zijn ongevalideerd en worden elke 10 minuten ververst. Vrijwillige waarnemingen van deelnemers aan WOW-NL vallen onder het beheer van de vrijwilligers. Zij beheren zelf hun station en de gegevens die zij uploaden. Het KNMI voert geen controle uit op de waarnemingen en is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze data. Naast actuele waarnemingen kun je ook waarnemingen uit het verleden bekijken en vergelijken met andere weerstations. Lees de veelgestelde vragen over waarnemingen bekijken op WOW-NL.

Waarom is WOW-NL opgericht?

Het KNMI wil weerstations van particulieren benutten en specifieke weerinformatie verzamelen van plekken waar het zelf niet kan meten. Daarom willen we samenwerken en onderzoeken of vrijwillige waarnemingen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de dienstverlening. Denk daarbij aan gedetailleerdere adviezen tijdens extreme weersituaties en onderzoek naar warmte in de steden. Daarnaast biedt WOW-NL scholen extra mogelijkheden bij het behandelen van weer en klimaat in de les. 

Waarom is WOW-NL belangrijk voor het KNMI?

WOW-NL is gebaseerd op crowdsourcing waarvan de kracht afhankelijk is van de hoeveelheid data die wordt verzameld. Er is nog meer onderzoek nodig om de kwaliteit van deze nieuwe bron van gegevens vast te stellen, maar de potentie is groot. Denk aan bijvoorbeeld meer inzicht in trends in extreem weer, kennis over het klimaat in de stad en gedetailleerder advies over de impact van het weer. De eerste onderzoeken naar de metingen van WOW-NL in 2015 en 2016 hebben de meerwaarde al laten zien. In de komende jaren wordt dit onderzoek geïntensiveerd. 

Wie zijn de partners van WOW-NL?

Het Weather Observations Website (WOW) concept werd in 2011 gelanceerd door de Britse nationale weerdienst Met Office. Inmiddels maken ruim 10.000 stations in 220 landen onderdeel uit van het netwerk. WOW-NL is tot stand gekomen in samenwerking met nationale en internationale partners: Met Office, het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Hoe kan ik meedoen aan WOW-NL?

Iedereen die beschikt over een weerstation gekoppeld met het internet kan gratis meedoen aan WOW-NL. Bekijk het stappenplan meedoen aan WOW-NL. 

Meer uitleg over

  • Campbell Stokes zonneschijnmeter, waarmee vroeger de duur van de zonneschijn werd bepaald ©KNMI/Bert Bergman

    Zonneschijnmetingen

    Hoe lang schijnt de zon vandaag? Een belangrijke vraag voor zonaanbidders, maar ook voor het klimaat, recreatie en landbouw.
  • De KNMI-meetmast in Cabauw (Bron: Raymond Sluiter)

    Meetmast Cabauw

    In Cabauw, vlakbij Lopik in Utrecht, staat een meetmast van het KNMI. Deze meetmast heeft een hoogte van 213 meter.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over