Uitleg over

Zwaarste storm in decennia

De storm van 25 januari 1990 wordt nog altijd beschouwd als een van de ergste in zeker honderd jaar.

De avond voor de storm had het KNMI al gewaarschuwd voor windkracht 10, maar de dramatische weerberichten konden een ramp niet voorkomen. Zeventien mensen verloren het leven.

Weerkaart 25 januari 1990
Weerkaart 25 januari 1990 (Bron: ECMWF)

Avondspits

Juist tijdens de avondspits was de storm op zijn hoogtepunt, waardoor de gevolgen enorm groot waren. De luchthaven Schiphol was tijdelijk onbereikbaar. Het weg- en treinverkeer werd volledig ontwricht door omgewaaide bomen, vernielde bovenleidingen en defecte spoorwegovergangen. Duizenden reizigers strandden in de grote steden en moesten daar noodgedwongen de nacht doorbrengen. 

Onderschatting

In de loop van de rampdag werden de waarschuwingen opgeschaald tot windkracht 11 en uiteindelijk zelfs orkaankracht 12, iets dat in ons land zelden gebeurt. Uit onderzoek bleek achteraf dat de ernst van de waarschuwingen niet goed was doorgedrongen. De storm was dan ook aanleiding voor meer voorlichting over begrippen in het weerbericht en de invoering van speciale waarschuwingen voor extreem weer en het weeralarm met kleurcoderingen

Bovendien is het windpatroon dat zich bij deze storm voordeed toegepast voor het inschatten van de maximale windstoten bij nieuwe stormen. De metingen die bij deze storm zijn gedaan op de meetmast in Cabauw bij Lopik zijn van grote betekenis geweest voor berekeningen van windstoten. Met name de luchtvaart heeft daar profijt van.

Bijzonderheden storm

Opmerkelijk bij deze storm was vooral de windkracht in het binnenland. In de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht werd een uurgemiddelde van windkracht 10 bereikt. Zeker boven land is dat een uitzonderlijk grote windkracht. 

De provincie Utrecht beleeft slechts eens in de zeventig jaar een dergelijke windkracht, wat niet wil zeggen dat een nieuwe storm van dit kaliber niet ook veel eerder kan terugkeren. IJmuiden registreerde gedurende minstens een uur windkracht 11, een zeer zware storm met gemiddelde windsnelheden tussen 103 en 117 kilometer per uur.

Extreem waren ook de windstoten van 150 kilometer per uur op verschillende plaatsen tot maximaal 161 kilometer per uur op een van de windmeters van Schiphol. Dergelijke windstoten horen tot de hoogst mogelijke in ons land. De zwaarste windstoot in honderd jaar die tijdens een storm is gemeten staat op naam van Hoek van Holland waar de meter op 6 november 1921 tot 162 kilometer per uur uitschoot.

Recentere zware storm

De zware zomerstorm van 25 juli 2015 waarvoor het KNMI een weeralarm uitgaf, had grote gevolgen. Veel bomen die hartje zomer vol in blad staan zijn omgewaaid of verloren takken, waardoor schade werd aangericht en wegen werden geblokkeerd. Het verkeer op de weg en het trein- en luchtverkeer ondervond veel hinder van de windstoten. Tal van buitenevenementen werden uit veiligheidsoverweging afgelast. De storm bereikte aan zee een uurgemiddelde van windkracht 10 en was daarmee de zwaarste storm in juli sinds het begin van de metingen.

Meer uitleg over

  • Weerkaart van de storm van 8 december 1703 (Bron: Extreem Weer, Jan Buisman)

    Decemberstorm van 1703

    De Watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp van de vorige eeuw. Ook ruim 300 jaar geleden werd West-Europa getroffen door een grote storm.
  • Windhoos van 25 juni 1967 enkele seconden voordat bij het verkeersplein een loods verwoest wordt en vervolgens een aantal auto's op het middenterrein wordt geworpen. Let op het effect van de wind op de boomgroepen. (Bron:: A.C. Frenks, R.M. Blewanus)

    Windhozen door de jaren heen

    Lichte windhozen komen in ons land vrijwel jaarlijks voor. Enkele grote windhozen en valwinden hebben in Nederland slachtoffers en veel schade veroorzaakt.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over