Uitleg over

Zwaarste storm in decennia

De storm van 25 januari 1990 wordt nog altijd beschouwd als een van de ergste in zeker honderd jaar.

De avond voor de storm had het KNMI al gewaarschuwd voor windkracht 10, maar de dramatische weerberichten konden een ramp niet voorkomen. Zeventien mensen verloren het leven.

Weerkaart 25 januari 1990
Weerkaart 25 januari 1990 (Bron: ECMWF)

Avondspits

Juist tijdens de avondspits was de storm op zijn hoogtepunt, waardoor de gevolgen enorm groot waren. De luchthaven Schiphol was tijdelijk onbereikbaar. Het weg- en treinverkeer werd volledig ontwricht door omgewaaide bomen, vernielde bovenleidingen en defecte spoorwegovergangen. Duizenden reizigers strandden in de grote steden en moesten daar noodgedwongen de nacht doorbrengen. 

Onderschatting

In de loop van de rampdag werden de waarschuwingen opgeschaald tot windkracht 11 en uiteindelijk zelfs orkaankracht 12, iets dat in ons land zelden gebeurt. Uit onderzoek bleek achteraf dat de ernst van de waarschuwingen niet goed was doorgedrongen. De storm was dan ook aanleiding voor meer voorlichting over begrippen in het weerbericht en de invoering van speciale waarschuwingen voor extreem weer en het weeralarm met kleurcoderingen

Bovendien is het windpatroon dat zich bij deze storm voordeed toegepast voor het inschatten van de maximale windstoten bij nieuwe stormen. De metingen die bij deze storm zijn gedaan op de meetmast in Cabauw bij Lopik zijn van grote betekenis geweest voor berekeningen van windstoten. Met name de luchtvaart heeft daar profijt van.

Bijzonderheden storm

Opmerkelijk bij deze storm was vooral de windkracht in het binnenland. In de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht werd een uurgemiddelde van windkracht 10 bereikt. Zeker boven land is dat een uitzonderlijk grote windkracht. 

De provincie Utrecht beleeft slechts eens in de zeventig jaar een dergelijke windkracht, wat niet wil zeggen dat een nieuwe storm van dit kaliber niet ook veel eerder kan terugkeren. IJmuiden registreerde gedurende minstens een uur windkracht 11, een zeer zware storm met gemiddelde windsnelheden tussen 103 en 117 kilometer per uur.

Extreem waren ook de windstoten van 150 kilometer per uur op verschillende plaatsen tot maximaal 161 kilometer per uur op een van de windmeters van Schiphol. Dergelijke windstoten horen tot de hoogst mogelijke in ons land. De zwaarste windstoot in honderd jaar die tijdens een storm is gemeten staat op naam van Hoek van Holland waar de meter op 6 november 1921 tot 162 kilometer per uur uitschoot.

Meer uitleg over

  • Thermometer geeft 30 graden aan (Bron: Jannes Wiersema)

    Tropische dagen

    Een tropische dag is volgens de meteorologie een dag waarop de maximumtemperatuur 30,0 graden of hoger is.
  • Kyrill op 18 januari 2007 was een van de zwaarste stormen van de laatste jaren (Bron: WPI/KNMI/Jacob Kuiper)

    Storm Kyrill van januari 2007

    Op 18 januari 2007 werd West-Europa getroffen door Kyrill, één van de zwaarste stormen in Europa van de laatste decennia. Zeker 60 mensen kwamen om.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over