Buienwolk in april
Foto: Jannes Wiersema

April was koel en nat

01 mei 2023

April was de derde natte maand van dit jaar, na januari en maart. In tegenstelling tot de voorgaande jaren is er dan ook geen sprake van droogte. Met een gemiddelde temperatuur van 8,7°C tegen normaal 9,8°C was april koel.

De maand begon met een paar koude maar ook droge en zonovergoten dagen. Met -5,0°C in Eelde, in de nacht van 5 april, kwam het net niet tot matige vorst maar wel tot de laagste temperatuur van deze maand. Met 21,6°C werd op 22 april bij KNMI-station Twenthe de hoogste temperatuur geregistreerd.

Koude Koningsnacht, daarna geleidelijk minder koud

De laatste week van de maand begon met veel bewolking, regen en de temperatuur deed een flinke stap terug. Daarna knapte het weer op met flinke droge en zonnige perioden maar het bleef koud. Met maximumtemperaturen van slechts 10°C en vooral in het oosten plaatselijk lichte vorst in de nacht, zo ook tijdens Koningsnacht. Vanaf 27 april, Koningsdag, deed de temperatuur er elke dag een schepje bovenop, tot aan normale waarden aan het einde van de maand. 

Weinig warme dagen, juist meer vorstdagen

April telde in De Bilt vijf vorstdagen (met een minimumtemperatuur < 0,0°C), normaal zijn dat er drie à vier. In het zuiden en oosten kwam het vaker tot vorst, gemiddeld zo’n acht keer. Langs de kust kwam de temperatuur plaatselijk helemaal niet onder nul. Warme dagen (met een maximumtemperatuur van 20°C of meer) waren er niet in De Bilt, normaal zijn dat er vier à vijf. 

Derde natte maand, geen droogte

Met 66 millimeter gemiddeld over het land was april een natte maand, normaal valt er 40 millimeter. Daarmee was het de derde natte maand van dit jaar, na januari en maart. Met een gemiddelde neerslagduur van 59 uur regende het ook beduidend vaker dan normaal (37 uur). In tegenstelling tot de voorgaande jaren is er dan ook geen sprake van droogte. 

Het was overal natter dan normaal. Toch waren er gemiddeld over het land 15 droge dagen, één à twee meer dan normaal. Het natst was het op de Veluwe met plaatselijk meer dan 100 millimeter., Het minst nat was het in delen van Groningen, Zeeland en Limburg met circa 50 millimeter.

Normale hoeveelheid zon

Met gemiddeld over het land 191  zonuren scheen de zon net iets minder dan het langjarig gemiddelde van 195 zonuren. De verschillen over het land waren niet groot.


Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Seismometers registreren explosies tijdens de oorlog in Oekraïne

  Meetgegevens van seismometers in Oekraïne kunnen gebruikt worden om inzicht te krijgen in explosi...

  22 september 2023 - Nieuwsbericht
 2. Waarom viel er zoveel regen in de landen rond de Middellandse zee?

  De extreme neerslag die afgelopen weken viel in Griekenland en Libië is heviger geworden door kli...

  19 september 2023 - Nieuwsbericht
 3. Buys Ballot Medaille voor wolkenonderzoeker Sandrine Bony

  Wolken zijn van grote betekenis in ons klimaatsysteem. Maar welke rol spelen zij precies? En hoe ...

  19 september 2023 - Nieuwsbericht
 4. Montreal Protocol beschermt zowel ozonlaag als klimaat

  Op Wereldozondag, 16 september, wordt dit jaar aandacht besteed aan het effect van ozonafbrekende...

  15 september 2023 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten