Klimaatbericht

Atlantisch orkaanseizoen 2017 extreem actief

15 december 2017

Het Atlantisch orkaanseizoen, officieel geëindigd op 30 november, gaat de boeken in als extreem destructief. Meest dramatisch zijn de verwoesting in de Caraïben door Irma en Maria en de schade op het vasteland van de Amerikaanse continenten door Harvey, Irma en Nate. In Europa was orkaan Ophelia een zeer opmerkelijke gebeurtenis.

Meteorologische records

De verwachtingen van een bovengemiddeld actief jaar zijn meer dan uitgekomen. Het orkaanseizoen heeft een aantal records opgeleverd. Harvey, categorie 4, veroorzaakte eind augustus in Texas record hoeveelheden neerslag (Figuur 1). Irma, categorie 5, begin september, heeft met 37 uur wereldwijd de langstdurende episode van categorie 5 wind (was voorheen 24 uur). Irma en Harvey maken 2017 het eerste seizoen met twee orkanen die als categorie 4 aan land zijn gekomen op continentaal Verenigde Staten. Ophelia, categorie 3, half oktober, is de meest oostelijke zware orkaan sinds het begin van satelliet waarnemingen in 1966. Ook complementeert ze een onafgebroken reeks van 10 stormen die allemaal doorgroeien tot orkaan, dit is niet meer voorgekomen sinds 1893.

Schade en slachtoffers

Het officiële dodental van dit orkaanseizoen is 800, maar er zijn waarschijnlijk minstens twee keer zoveel slachtoffers gevallen. De economische schade wordt alleen al in de Verenigde Staten geschat op 200 miljard dollar en 370 miljard dollar voor alle getroffen landen tezamen. Het seizoen had 17 stormen (11-17 verwacht) waarvan 10 met orkaankracht (5-9 verwacht) en daarvan 6 met categorie 3 of hoger (2-4 verwacht). Niet alleen ligt het aantal (zware) orkanen hoger, ook hun koers pakte veelal onfortuinlijk uit voor de mens (Figuur 2). De geschatte kosten komen drie keer hoger uit dan die van recordjaar 2005, met onder andere Katrina bij New Orleans.

Klimaatverandering

Eén extreem actief seizoen valt niet direct aan klimaatverandering te verbinden. Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat door klimaatverandering orkanen zwaarder kunnen worden. Ook kunnen ze op een hogere breedte ontstaan en kan de koers noordelijker worden.
 

KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra

kaart met totale regenval tijdens de passage van orkaan Harvey
Figuur 1: Totale regenval tijdens de passage van Harvey. In het stadje Nederland in Texas viel 170 cm neerslag in een week (Bron: NOAA)
kaart met paden van atlantische tropische cyclonen in 2017
Figuur 2: Paden van Atlantische tropische cyclonen in 2017. Roze is categorie zware orkaan van 3 of hoger, rood categorie 1 of 2. Ophelia transformeerde naar een 'extra-tropische'cycloon en is daarom niet getekend tot aan Ierland (Bron:NOAA)
afbeelding van trio orkanen katia, irma en jose
Orkanen Katia, Irma en Jose op 8 september 2017 (Bron: NOAA)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten