Nieuwsbericht

Australische ‘Black Summer’-bosbranden produceerden bijna dubbel zoveel CO2 als alle Australiërs in een jaar

15 september 2021

Australië werd in de zomer van 2019-2020, ook wel ‘Black Summer’ genoemd, geteisterd door enorm bosbranden. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, SRON Netherlands Institute for Space Research en het KNMI hebben met behulp van gegevens van het satellietinstrument Tropomi bepaald hoeveel CO2 daarbij vrij is gekomen. De bosbranden produceerden bijna tweemaal zoveel CO2 als het jaarlijkse verbruik van fossiele brandstoffen in heel Australië.

Het Nederlandse team van wetenschappers schat de totale CO2-uitstoot op ruim 700 miljard kilogram. Dat is bijna het dubbele van de jaarlijkse uitstoot door het verbruik van fossiele brandstoffen in heel Australië en vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot door het wereldwijde vliegverkeer.  

Satellietinstrument Tropomi

De hevige bosbranden die gedurende drie maanden woedden, veroorzaakten een sterke toename van koolmonoxide in de atmosfeer. “Tropomi stelt ons in staat om ook bosbranden en uitstoot van koolmonoxide veel nauwkeuriger te monitoren vanuit de ruimte dankzij de hoge precisie van het instrument tot dicht aan de onderste luchtlagen waar de branden zich afspelen”, aldus Ilse Aben, VU-hoogleraar en hoofd van het Tropomi-team bij SRON. 

Het KNMI is verantwoordelijk voor de aansturing van Tropomi en voor de kwaliteit van de data

Tropomi is een satellietinstrument van Nederlandse makelij dat nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit onderzoekt. Het KNMI is hoofdonderzoeker voor Tropomi en daarmee ook verantwoordelijk voor de aansturing van het instrument en voor de kwaliteit van de data.

Nieuw fenomeen 

Natuurbranden zijn op zichzelf een natuurlijk jaarlijks terugkerend fenomeen in Australië. Het unieke van de ‘Black Summer’-branden is dat ze extreem groot waren en dat ze woedden in eucalyptusbossen waar we dit soort grote branden eigenlijk niet vaak zien. Gezien de huidige opwarming van de aarde is het volgens de onderzoekers goed mogelijk dat de frequentie, duur en omvang van natuurbranden in Zuidoost-Australië - en mogelijk ook elders - in de toekomst toenemen.

Figuur 1. Koolmonoxideconcentratie gemeten met Tropomi over Australië op 20 december 2019. De hevige bosbranden veroorzaakten een sterke toename van koolmonoxide in de atmosfeer. Hieruit is ook totale CO2-uitstoot van de bosbranden berekend. (Bron: SRON)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. In de herfst is overdag de zon de baas, ’s nachts de zee

  De gemiddelde temperatuurverdeling in Nederland wordt vooral bepaald door de zon en de zee. Grofw...

  22 september 2021 - Nieuwsbericht
 2. Noordzee als warmtebatterij voor najaarsbuien

  Natte voeten op het strand op een mooie nazomermiddag half september…iedereen die dat ervaart mer...

  21 september 2021 - Nieuwsbericht
 3. Montreal Protocol beschermt ozonlaag en vermindert broeikaseffect

  Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt jaarlijks wereldwijd stil gestaan bij de internationale a...

  16 september 2021 - Nieuwsbericht
 4. Siberische bosbranden stoken de broeikas harder op

  Siberië wordt dit jaar door een historisch hoog aantal natuurbranden geteisterd. Deze branden bre...

  14 september 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- & klimaatberichten