foto van bart van den hurk

Kandidaatstelling Bart van den Hurk co-voorzitter wetenschappelijk klimaatpanel IPCC

09 juni 2023

De Nederlandse regering heeft klimaatwetenschapper Professor Bart van den Hurk voorgedragen als kandidaat co-voorzitter van werkgroep II van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Werkgroep II is verantwoordelijk voor het IPCC rapport over de gevolgen van klimaatverandering voor mens en natuur, de kwetsbaarheden en de mogelijkheden om ons aan te passen aan klimaatverandering (adaptatie). Nederland heeft een lange geschiedenis op het gebied van waterbeheer en aanpassing aan klimaatverandering, een belangrijk vraagstuk in ons laaggelegen land midden in een delta.

Effecten, aanpassing en kwetsbaarheid van klimaatverandering

Zijn nominatie omvat de bereidheid om in Nederland een Technische Ondersteuningseenheid (Technical Support Unit, TSU) op te richten. Behalve het faciliteren van het werkgroep II rapport - als onderdeel  van het IPCC assessment rapport - worden ook bijdragen geleverd aan speciale rapporten over de belangrijke kwesties van effecten, aanpassing en kwetsbaarheid van klimaatverandering. Een IPCC werkgroep wordt geleid door twee co-voorzitters. Singapore heeft ook een co-voorzitter genomineerd.  

Professor Bart van den Hurk, wetenschappelijk directeur bij Deltares, is een internationaal gerenommeerd expert op het gebied van de fysieke aspecten van klimaatverandering en adaptatie met een brede kennis van de kwetsbaarheid van het klimaatsysteem door klimaatverandering. Als hoofdauteur heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan het rapport van werkgroep I in de zesde cyclus van IPCC, waaronder de ontwikkeling van de innovatieve Interactieve Atlas. Zijn werk vormt een belangrijke brug tussen de rapporten van Werkgroep I en II. Naast zijn expertise in onderzoek naar klimaatverandering heeft hij bewezen leiderschaps- en communicatieve vaardigheden. 

Van den Hurk: “We zitten in het tijdperk van de aanpassing aan een veranderend klimaat. Talloze groepen en instanties nemen talloze besluiten om deze aanpassing vorm te geven. Ik kijk ernaar uit hier via werkgroep II van het IPCC een bijdrage aan te leveren.”

Het meest recente IPCC rapport verscheen in maart, daarmee is de zesde cyclus van het IPCC is afgesloten. De landen van de Verenigde Naties kiezen voor de volgende zevende IPCC cyclus de voorzitter, co-voorzitters en vice-voorzitters van het IPCC Bureau. Dit staat gepland voor de 59ste Algemene Vergadering van 25 tot 28 juli in Nairobi, Kenia.

KNMI en IPCC

Het KNMI is voor de Nederlandse regering uitvoerend focal point van het IPCC. Dat betekent dat het KNMI de Nederlandse delegatie leidt bij de vergaderingen van het IPCC. Nederland stelt de wetenschappelijke kwaliteit en onafhankelijkheid van de IPCC-producten voorop. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. In de toekomst mogelijk vaker rustig nazomerweer

  Rustig weer komt in de nazomer het meest voor. Bij rustig weer denk je niet meteen aan weerextrem...

  04 oktober 2023 - Nieuwsbericht
 2. September op één na warmste sinds 1901

  Met een gemiddelde temperatuur van 17,5°C was september zeer warm. Alleen in 2006 was het in sept...

  02 oktober 2023 - Nieuwsbericht
 3. Onderzoeksstation Cabauw bestaat 50 jaar

  Het KNMI onderzoeksstation Cabauw bestaat ruim 50 jaar en dat wordt 29 september gevierd. Het sta...

  28 september 2023 - Nieuwsbericht
 4. Wat maakt de huidige klimaatverandering zo bijzonder?

  Klimaatverandering is van alle tijden. Maar wat de opwarming van nu anders maakt, is dat de mens ...

  28 september 2023 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten