Foto van Mount Scenery op Saba

De staat van ons klimaat 2023 nu ook voor Caribisch Nederland in het Papiaments

07 maart 2024

In 2023 werd het weer in het Caribisch gebied naast klimaatverandering sterk beïnvloed door de klimaatschommelingen La Niña en El Niño en de bovengemiddeld warme Noord-Atlantisch oceaan. Vandaag verschijnt De staat van ons klimaat 2023 in het Engels en Papiaments. In de publicatie staat centraal hoe het weer in Caribisch Nederland samenhangt met de wereldwijde klimaatverandering.

De gevolgen van klimaatverandering zien we wereldwijd steeds duidelijker. 2023 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen, zowel in Nederland als wereldgemiddeld. Naast de invloed van klimaatverandering, zorgde ook El Niño voor het wereldwijde warmterecord. In het Caribisch gebied was 2023 ook een bovengemiddeld warm jaar, maar geen recordjaar. Onder invloed van La Niña was het droge seizoen juist kouder dan normaal. Doordat eind april La Niña plaatsmaakte voor El Niño en het zeewater in de Caribische zee opwarmde was vanaf mei de maandelijkse temperatuur bovengemiddeld. 

La Niña zorgde ervoor dat het droge seizoen natter was dan normaal. Tijdens El Niño heeft het Caribisch gebied doorgaans te maken met minder neerslag en orkanen maar de warme Noord-Atlantische oceaan kan juist voor meer neerslag en orkanen zorgen. Het natte seizoen was dan ook droger dan normaal, maar 2023 kreeg alsnog een bovengemiddeld actief orkaanseizoen met 20 tropische stormen en 7 orkanen waarvan 3 van de zware categorie. De hoge temperaturen van het zeewater maakten 2023 ook een ongekend slecht jaar voor het koraal.  

Klimaatverandering in Caribisch Nederland 

De KNMI’23-klimaatscenario’s laten zien dat Caribisch Nederland zowel in het droge als in het natte seizoen te maken krijgen met hogere temperaturen, toenemende windsnelheden en minder neerslag. In een warmer klimaat zullen tropische stormen en orkanen sterker worden met hardere windsnelheden en meer regen. Daardoor zal het aandeel zware orkanen toenemen.  

Over De staat van ons klimaat 

Het KNMI brengt jaarlijks De staat van ons klimaat uit. In deze publicatie beschrijft het KNMI het weer van 2023 in Europees en Caribisch Nederland, en hoe dat samenhangt met het klimaat en klimaatverandering wereldwijd. Voor Caribisch Nederland is de informatie over het Caribisch gebied nu vertaald in het Engels en het Papiaments. Op https://www.knmidc.org/climate/ vind je ook de klimaatscenario’s voor Caribisch Nederland in het verschillende talen. 

  

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

  Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

  24 april 2024 - Klimaatbericht
 2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

  Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

  22 april 2024 - Klimaatbericht
 3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

  Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

  17 april 2024 - Klimaatbericht
 4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

  Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

  15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten