Nieuwsbericht

Internationale Väisälä Award voor Iwan Holleman

04 oktober 2018

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) reikt woensdag 10 oktober de 26e Väisälä Award uit aan Iwan Holleman van de Radboud Universiteit (voorheen werkzaam bij het KNMI) en twee collega’s van het Finse Meteorologische Instituut. Zij ontvangen deze prestigieuze prijs voor hun werk aan de kwaliteitsverbetering van neerslagradars met behulp van zonlicht. De uitreiking vindt plaatst tijdens de CIMO TECO-2018, het internationale congres van de WMO, dat dit jaar plaatsvindt in de RAI Amsterdam.

Holleman, Huuskonen en Kurri krijgen de Väisälä Award voor het ontwikkelen van een praktisch toepasbare methode waarmee de kwaliteit van de neerslagradars van het KNMI, het Finse Meteorologische Instituut en andere (Europese) meteorologische instituten dagelijks gevolgd kan worden. De methode maakt gebruikt van het zonlicht dat meerdere malen per dag per toeval door de radarantenne wordt waargenomen. Omdat de zonnestand en -kracht zeer nauwkeurig bekend zijn, kunnen uit deze zonnesignalen de gevoeligheid en uitlijning van de radar afgeleid worden. Deze grootheden zijn bepalend voor de nauwkeurigheid van de neerslagwaarnemingen met de radars. Het KNMI maakt reeds lang gebruik van deze methodiek.

Uit zonnesignalen kan de gevoeligheid en uitlijning van de neerslagradar worden afgeleid

De prijswinnende publicatie beschrijft een uitbreiding van deze methode voor polarimetrische neerslagradars. Dit type neerslagradar is in 2017 door het KNMI in gebruik genomen. Netwerken van neerslagradars worden door nationale meteorologische instituten gebruikt voor het volgen van en waarschuwen voor zware neerslag en andere gevaarlijkweersituaties zoals onweersbuien, windstoten en windhozen.

Kwaliteit radarbeeld verbeteren

De Väisälä Award wordt elke twee jaar toegekend voor een belangrijke wetenschappelijke publicatie op het gebied van meteorologische instrumentatie en waarneemmethodiek. In de publicatie leggen de onderzoekers uit hoe het licht van de zon gebruikt kan worden om de kwaliteit van polarimetrische neerslagradars te verbeteren. Deze methode is al in gebruik genomen door verschillende nationale meteorologische instituten in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Zuid-Afrika. De methode is simpel en eenvoudig toe te passen,  de radarwaarnemingen hoeven niet onderbroken te worden. Dat maakt het tot een bruikbare en heel toegankelijke methode voor alle meteorologische neerslagradars waar ook ter wereld die allemaal dezelfde zon ‘zien’. Gebruik van de methode zal de uniformiteit van radarwaarnemingen verhogen en daarmee ook de kwaliteit van bijvoorbeeld het Europese radarbeeld verbeteren.

Väisälä Award

De WMO is de intergouvernementele organisatie die als onderdeel van de Verenigde Naties al bijna zeventig jaar zorgdraagt voor de wereldwijde toepassing en verspreiding van meteorologische methoden. De Väisälä Award is vernoemd naar de Finse hoogleraar Vilho Väisälä (1889-1969) die bekend is geworden met zijn meteorologisch onderzoek. De door hem opgerichte firma Vaisala treedt op als sponsor van deze prijs, een geldbedrag van 10.000 US dollar.

Meteorological Technology World Expo en CIMO TECO-2018

Nederland is gastland voor de Meteorological Technology World Expo (MTWE) en CIMO TECO-2018. De MTWE is de grootste internationale beurs met fabrikanten en dienstverleners op het gebied van (hydro)meteorologische instrument- en ICT-technologie. De expo is van 9 tot en met 11 oktober in de RAI Amsterdam. In die periode vindt ook de CIMO TECO conferentie plaats. De CIMO (Commission for Instruments and Methods of Observation) is één van de belangrijkste commissies van WMO. 

neerslagradar Herwijnen
De neerslagradar in Herwijnen ©KNMI
Iwan Holleman neemt de Väisälä Award in ontvangst
Iwan Holleman neemt de Väisälä Award in ontvangst ©KNMI/Marijn de Haij

Recente nieuwsberichten

 1. Nieuw boek in reeks weergeschiedenis van Jan Buisman

  Het zevende deel in de boekenreeks ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’ van Jan B...

  22 augustus 2019 - Nieuwsbericht
 2. Als de kou uit de lucht is verdwenen

  Deze zomer is er veel aandacht voor de gevolgen van de hitte op de volksgezondheid en de natuur. ...

  20 augustus 2019 - Nieuwsbericht
 3. Meer koudegolven door klimaatverandering?

  Klimaatverandering leidt tot een opwarmend noordpoolgebied en het afnemen van zee-ijs in de winte...

  12 augustus 2019 - Nieuwsbericht
 4. IPCC: klimaatverandering vergroot kwetsbaarheid voedselsystemen

  Klimaatverandering vergroot de kwetsbaarheid van voedselsystemen. Ook ecosysteemdiensten en biodi...

  08 augustus 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten