Nieuwsbericht

Prestigieuze prijs voor KNMI’er Jitze van der Meulen

12 oktober 2018

KNMI’er Jitze van der Meulen kreeg vrijdag 12 oktober speciale erkenning voor zijn grote bijdrage en lange loopbaan bij de CIMO, een belangrijke commissie van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De wetenschapper werd verrast tijdens de zeventiende CIMO conferentie die vandaag is gestart in de RAI Amsterdam.

De prestigieuze onderscheiding, een eervol certificaat, is in de afgelopen dertig jaar slechts drie keer eerder uitgereikt. CIMO-president Bertrand Calpini: “Jitze van der Meulen is het geheugen van de CIMO. Hij is meester van de gids voor meteorologische instrumenten en waarnemingsmethoden.” De wetenschapper houdt zich ook bezig met de duurzaamheid van metingen. Hij staat aan de wieg van meteorologische waarnemingen via vliegtuigen (AMDAR), een van de belangrijkste projecten die het KNMI tijdens de CIMO TECO presenteert.

“Ik ben nu dertig jaar betrokken bij de CIMO en voel me onderdeel van de WMO familie. Het is zo belangrijk om wereldwijd op dezelfde manier te meten en observeren volgens internationale standaarden. Dat is de reden dat ik dit werk doe”, aldus Jitze van der Meulen. KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven is trots dat een KNMI’er deze ‘life time award’ ontvangt. “Als iemand een personificatie is van internationale samenwerking is, dan is Jitze het.”

WMO en CIMO

De WMO is de intergouvernementele organisatie die als onderdeel van de Verenigde Naties al bijna zeventig jaar zorgdraagt voor de wereldwijde toepassing en verspreiding van meteorologische methoden. Nederland is deze maand gastland voor de Meteorological Technology World Expo (MTWE) en CIMO TECO-2018. De commissie voor instrumenten en methoden van observatie (CIMO) komt van 12 oktober tot en met 16 oktober bijeen en zorgt voor internationale afspraken rondom weerwaarnemingen.

Eerder deze week ontving oud-KNMI’er Iwan Holleman de Väisälä Award van de WMO voor zijn werk aan de kwaliteitsverbetering van neerslagradars met behulp van zonlicht.

CIMO conferentie in de RAI Amsterdam
CIMO conferentie in de RAI Amsterdam ©KNMI/Marijn de Haij
Jitze van der Meulen ontvangt certificaat uit handen van CIMO-directeur Bertrand Calpini in het bij zijn van familie en collega's
Jitze van der Meulen ontvangt certificaat uit handen van CIMO-directeur Bertrand Calpini in het bij zijn van familie en collega's ©KNMI/Marijn de Haij
WMO-certificaat
WMO-certificaat ©KNMI/Marijn de Haij

Recente nieuwsberichten

 1. Klimaatfluctuaties

  Een van de belangrijkste maar tegelijkertijd vaak matig begrepen aspecten van het klimaat is natu...

  19 februari 2019 - Nieuwsbericht
 2. Satellieten meten smeltend zee-ijs

  Het Arctische zee-ijs neemt niet alleen af in oppervlak maar ook in dikte. Bij het huidige tempo ...

  12 februari 2019 - Nieuwsbericht
 3. Kans op Elfstedentocht eens in twaalf jaar

  De kans op een periode die koud genoeg is voor een Elfstedentocht is nu ongeveer eens in de twaal...

  07 februari 2019 - Nieuwsbericht
 4. Waar blijft de Elfstedentocht?

  Aanstaande vrijdag 8 februari 2019 is het 8070 dagen geleden dat de laatste Elfstedentocht werd v...

  05 februari 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten