Rob van Dorland voor het KNMI in 2015
©KNMI

KNMI-klimaatwetenschapper Rob van Dorland bij klimaattop COP27

07 november 2022

De klimaattop ‘conference of parties’ van het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties (VN) is van 6 tot en met 18 november in Sharm-el-Sheikh, Egypte. Een van de doelen van deze vergadering is dat de wetenschappelijke inzichten op het gebied van adaptatie en mitigatie als leidraad genomen worden bij de klimaatonderhandelingen. Rob van Dorland maakt namens het KNMI deel uit van de Nederlandse delegatie, om de wetenschappelijke inzichten te vertegenwoordigen.

Aandacht voor de nieuwste wetenschappelijke inzichten

Als voorbereiding op de COP27 bracht de VN een aantal rapporten uit, waaruit blijkt dat de wereld niet op koers ligt om de opwarming tot 2 graden te beperken. Als het huidige klimaatbeleid wordt voortgezet is de kans groot dat de aarde eind deze eeuw 2,8 graden is opgewarmd. 

Deze nieuwe inzichten zijn een belangrijk argument om de recente wetenschappelijke bevindingen van het VN-klimaatpanel IPCC bij de verschillende delegaties onder de aandacht te brengen. En op die manier ervoor te zorgen dat de laatste inzichten zowel op het gebied van adaptatie als mitigatie als leidraad genomen worden bij de klimaatonderhandelingen.  

De Europese Unie treedt op als één partij in de klimaatonderhandelingen, dus de verschillende Europese landen stemmen hun inbreng af. Dit is een proces van ongeveer een half jaar voorafgaand aan de klimaattop, waarbij voorkeuren besproken en vastgelegd worden.

Klimaattop in Afrika

De COP wordt dit keer georganiseerd in een Afrikaans land. Klimaatverandering van het continent Afrika heeft dan ook een prominente plek tijdens de vergadering. Hierbij gaat het om klimaatadaptatie, de financiering ervan en om eventuele fondsen om schade en verlies door klimaatverandering te realiseren. Tegelijkertijd is het zinvol om in te zetten op aanscherpen van het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd (klimaatmitigatie), want alleen inzetten op aanpassing (klimaatadaptatie) is dweilen met de kraan open. 

Belangrijke dagen voor de wetenschap

Op de COP27 zijn er twee belangrijke dagen voor de wetenschap. Op 9 november is de Aarde Informatie Dag (Earth Information Day). Vele organisaties, zoals de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), het Verenigde Naties Milieu Programma (UNEP) en de Global Climate Observing System (GCOS) geven daar de laatste stand van de wetenschap weer. Op 10 november is het ‘Science Day’, ook dan staan de nieuwste wetenschappelijke inzichten centraal. 

Rob van Dorland voor het KNMI. ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Alweer regen, blijft dat zo?

  Na een recordnatte april en mei leek juni even wat droger te beginnen. Maar ook vandaag regent he...

  10 juni 2024 - Nieuwsbericht
 2. Atlantische oceaan een jaar lang recordwarm

  Sinds maart 2023 is het oppervlak van de Atlantische Oceaan ongekend warm voor de tijd van het ja...

  07 juni 2024 - Klimaatbericht
 3. Kans is erg groot dat één van de komende vijf jaren warmer zal zijn dan 2023

  Wereldwijd was 2023 recordwarm, 1,45 graden warmer dan in de periode 1850-1900. De kans dat één v...

  05 juni 2024 - Klimaatbericht
 4. Klimaatverandering, El Niño en falende infrastructuur achter enorme overstromingen in Zuid-Brazilië

  Klimaatverandering maakte de extreme regenval die eind april en begin mei leidde tot verwoestende...

  04 juni 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten