Nieuwsbericht

Stormnamen 2023-2024

01 september 2023

De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Agnes, een Ierse naam. Daarna volgt storm Babet, ingebracht door Nederland. Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat. Samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) is de namenlijst voor het seizoen 2023-2024 samengesteld, 1 september is het begin van het stormseizoen.

Een storm krijgt in Nederland een naam bij een code oranje of rood voor windstoten 

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Voor de Nederlandse inbreng hebben we bezoekers aan onze open dag in oktober 2022 om suggesties gevraagd. Bezoeker Babet vulde haar eigen naam in: "Omdat ik tijdens een storm geboren ben."

Elin, Gerrit, Henk, Olga, Piet en Walid

In totaal staan er zeven namen op de lijst met Nederlandse inbreng. Andere namen ingezonden door het publiek zijn Elin, Henk, Olga en Walid. Niet iedereen gaf een reden door, voor Elin geldt: "Ik heb een stormachtige kleindochter met deze naam."

Ook namen van weerpresentatoren werden ingediend tijdens de open dag. Gerrit Hiemstra neemt deze maand na bijna 25 jaar afscheid bij de NOS. Piet is ter nagedachtenis aan de bekende weerman Piet Paulusma die in maart 2022 overleed.

Geen afwisseling mannelijk en vrouwelijke namen

De Britse Met Office en de Ierse Met Éireann werken sinds 2015 samen in de naamgeving van stormen die gevolgen hebben voor de samenleving. Sinds 2019 neemt het KNMI deel aan dit samenwerkingsverband. Voor het eerst is dit seizoen de afwisseling tussen vrouwelijk en mannelijke namen losgelaten. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Zeer zware zomerstorm Poly

Afgelopen seizoen hadden we in Nederland maar één storm. Zomerstorm Poly raasde op 5 juli 2023 over ons land. Het was een van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we met een code rood. De naam Poly stond niet op de namenlijst 2022-2023, maar Duitsland had dit lagedrukgebied al een naam gegeven. Als een storm die hier impact kan gaan geven al een naam heeft gekregen van een andere Europese groep nemen wij deze naam over.

Waarom krijgen stormen een naam?

Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen. De voortgang van de storm is daardoor gemakkelijker te volgen via de media, social media en online. 

Meer veelgestelde vragen en antwoorden over de naamgeving van stormen

Lijst met stormnamen 2023-2024
Agnes
Babet
Ciarán (spreek uit: Keeran)
Debi
Elin
Fergus
Gerrit
Henk
Isha
Jocelyn
Kathleen
Lilian
Minnie
Nicholas
Olga
Piet
Regina
Stuart
Tamiko
Vincent
Walid

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Herstel van het ozongat is ingezet

  Het herstel van de ozonlaag in het ozongat boven de Zuidpool is ingezet. De atmosfeer bevat nu on...

  06 december 2023 - Klimaatbericht
 2. Het waait vaker uit warme windrichtingen

  Afgelopen herfst was uitzonderlijk zacht met een gemiddelde temperatuur van 12,8 ℃. Alleen de her...

  01 december 2023 - Klimaatbericht
 3. Uitzonderlijke zachte en natte herfst

  Deze herfst was uitzonderlijk zacht en nat. Het was de op één na zachtste herfst sinds het begin ...

  30 november 2023 - Nieuwsbericht
 4. Big data in klimaatonderzoek: hoe veranderen de kansen op extreem weer

  Nederland warmt op. We hebben vaker te maken met hitte en zware buien. Blijkbaar neemt de kans op...

  29 november 2023 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten