Terwijl de Verenigde Staten, nummer twee op de wereldranglijst van CO2-uitstoot, zich terugtrekken uit het Parijs klimaatakkoord, gaan binnen het klimaatverdrag de werkzaamheden onvermoeid verder. Begin augustus zijn wetenschappelijke experts gestart met het beoordelen van de eerste conceptversie van een nieuw IPCC-rapport, dat met het oog op het klimaatakkoord in 2018 zal verschijnen. Dit speciale rapport (SR1.5) bevat de actuele kennis over de gevolgen van een mondiale temperatuurstijging van 1,5 graden en bijbehorende scenario's voor de uitstoot van broeikasgassen.
Hoe zat het ook alweer. In 1992 verbonden landen zich aan het VN klimaatverdrag (UNFCCC). De recentste ontwikkeling binnen dit verdrag is het Parijs klimaatakkoord van 2015. Hierin is afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om de wereldwijde opwarming te beperken tot 1,5 tot 2 graden ten opzichte van de pre-industriële periode. De IPCC-rapporten dienen hierbij als belangrijke feitelijke basis.
Het IPCC is een wetenschappelijk panel van de VN dat op basis van gepubliceerde onderzoeksresultaten regelmatig rapporteert over klimaatverandering. Naast de oorzaak en de gevolgen van klimaatverandering beschrijven de IPCC-rapporten wat we kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan en hoe we ons aan kunnen passen om negatieve gevolgen voor de samenleving te verminderen.
In 2014 is het vijfde assessment ‘AR5’ rapport uitgebracht. In de onderstaande figuur uit AR5 is te zien dat de 1,5 graden doelstelling van Parijs ambitieus is. De waargenomen temperatuurstijging sinds 1850 is 1 graad en nog eens 0,5 graad lijkt onvermijdelijk zonder sterke reducties van de uitstoot van broeikasgassen en maatregelen om CO2 uit de lucht te halen.
In 2018 en 2019 levert IPCC ter ondersteuning van het Parijs klimaatakkoord het SR1.5 en een rapport met vernieuwde richtlijnen over het inventariseren van de uitstoot van broeikasgassen. In 2022 staat het volgende assessment rapport ‘AR6’ gepland.
Het KNMI coördineert de Nederlandse IPCC-activiteiten. In februari dit jaar zijn uit de internationale onderzoekswereld wetenschappers geselecteerd die gezamenlijk het SR1.5 schrijven. Vanuit Nederland dragen twee experts bij als auteur.
KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra
Als je een dynamisch energiecontract hebt heb je het vast al gemerkt: de elektriciteitsprijzen zi...
08 november 2024 - KlimaatberichtMist past bij het Nederlands weerbeeld, vooral in de herfst en winter. Wel komt mist nu veel mind...
06 november 2024 - KlimaatberichtVanaf vandaag is de nieuwe KNMI-app te downloaden. We gaan steeds eerder en gerichter waarschuwen...
05 november 2024 - NieuwsberichtAfgelopen woensdag 29 oktober werd Spanje getroffen door de zwaarste overstroming van deze eeuw. ...
01 november 2024 - Klimaatbericht