Het is vrijwel zeker dat in de komende vijf jaar de wereldwijde temperatuur een nieuwe recordhoogte bereikt. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) deze week in een nieuwe update van de temperatuurverwachtingen voor 2023-2027.
In 2015 werd in Parijs afgesproken de wereldwijde opwarming te beperken tot 2°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk (1850-1900), en te streven naar 1,5°C.
Voor de komende vijf jaar is volgens het nieuwste WMO rapport de kans dat de wereldgemiddelde temperatuur in een of enkele jaren 1,5°C boven het pre-industriële niveau uitkomt 66 procent. Dat betekent niet dat we de 1,5°C grens van het akkoord van Parijs bereikt hebben, die gaat over een langjarig gemiddelde, maar wel dat we in afzonderlijke jaren de 1,5°C vanaf nu zeer waarschijnlijk regelmatig en met toenemende frequentie gaan overschrijden. In 2022 lag de wereldgemiddelde temperatuur 1,15 °C boven het pre-industriële niveau (1850-1900).
Het warmste jaar tot nu toe gemeten is 2016 (+1,28°C). In dat jaar was er sprake van een sterke El Niño, een natuurlijk fenomeen dat wereldwijd voor een lichte temperatuurstijging zorgt. De laatste drie jaar was er sprake van een La Niña, de tegenhanger van El Niño, die een licht koelend effect heeft en de opwarming van de aarde de laatste jaren licht heeft onderdrukt (figuur 1).
In maart van dit jaar kwam er een einde aan de La Niña periode en er wordt verwacht dat in de komende maanden een El Niño periode aanbreekt. Over het algemeen verhoogt El Niño de gemiddelde temperatuur in het daaropvolgende jaar, in dit geval dus 2024 (figuur 2).
Het is vrijwel zeker dat minstens één van de komende vijf jaren het warmste jaar ooit gemeten zal worden. Dat geldt ook voor de gemiddelde temperatuur van de komende vijf jaar. Die verwachting is gebaseerd op de langjarige trend van opwarming door de uitstoot van broeikasgassen plus de extra opwarming van de aankomende El Niño.
Het nieuwe rapport is gepubliceerd aan de vooravond van het World Meteorological Congress, waarin landen bespreken hoe weer- en klimaatdiensten adaptatie aan klimaatverandering beter kunnen ondersteunen en versterken. De ontwikkeling van nieuwe waarschuwingssystemen moet landen beter gaan beschermen tegen de toenemende risico's van extreem weer door klimaatverandering, zoals bijvoorbeeld de huidige overstromingen in Noord-Italië. Ook het KNMI werkt aan de ontwikkeling van een Early Warning Centre om eerder en preciezer te kunnen waarschuwen voor extreem weer.
Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...
03 oktober 2024 - NieuwsberichtOrkaan Helene heeft afgelopen weekend voor veel slachtoffers en schade gezorgd in Amerika. De sto...
01 oktober 2024 - NieuwsberichtSeptember was ruim een graad warmer dan het langjarig gemiddelde: gemiddeld was het 15,8 °C tegen...
30 september 2024 - NieuwsberichtMet meer hernieuwbare energie in Europa wordt ons elektriciteitssysteem gevoeliger voor het weer ...
27 september 2024 - Klimaatbericht