Klimaatbericht

Ondervindt luchtvaart in de toekomst meer overlast door hitte?

28 juli 2017

Afgelopen juni kreeg het zuidwesten van de Verenigde Staten te maken met een hittegolf waarbij de temperatuur op het vliegveld in Phoenix (Arizona) zelfs steeg tot 47,7 ˚C. Hierdoor konden de Bombardier CRJ vliegtuigen enige tijd niet meer opstijgen en moesten enkele vluchten worden geannuleerd of uitgesteld.

Dergelijke problemen ontstaan wanneer de lucht zodanig opwarmt dat de luchtdichtheid sterk afneemt en de lucht dus ijler wordt, waardoor het voor vliegtuigen lastiger of zelfs onmogelijk wordt om voldoende lift te krijgen om op te stijgen. Deze effecten verschillen per type vliegtuig; zo ligt volgens de certificering de kritische grens bij het opstijgen voor bepaalde kleinere (oudere) toestellen rond 47 ˚C, terwijl deze bij moderne grotere Boeing en Airbus toestellen pas bij 50 ˚C ligt.

Echter ook bij minder extreme temperaturen kunnen door de afgenomen draagkracht met name zware toestellen soms al minder lading of passagiers meenemen. Dit gebeurt vooral op vliegvelden met relatief korte landingsbanen, waar vliegtuigen minder snelheid kunnen maken alvorens op te stijgen. Op Schiphol zijn de banen overigens lang genoeg en zijn er doorgaans geen maatregelen nodig.

Onderzoek heeft uitgewezen dat naast een stijging van de gemiddelde temperatuur ook veranderingen in het stromingspatroon kunnen leiden tot meer en sterkere  hittegolven wereldwijd.  Daarnaast hebben onderzoekers onlangs aangetoond dat in ieder geval voor een aantal grote Amerikaanse luchthavens het aantal dagen met hitte-gerelateerde beperkingen voor de luchtvaart geleidelijk is toegenomen. Het lijkt aannemelijk dat in een verder opwarmend klimaat deze trend zich zal voortzetten en dat de overlast wereldwijd zal toenemen.

KNMI-klimaatbericht door Yorick de Wijs

Verdeling maximumtemperaturen in het huidige en toekomstig klimaat op de luchthaven van Phoenix, vergeleken met de grenswaarden (zwarte lijnen) voor  verschillende gewichtsklassen van vliegtuigen. Bron: Coffel, E. and R. Horton, 2015.
Verdeling maximumtemperaturen in het huidige en toekomstig klimaat op de luchthaven van Phoenix, vergeleken met de grenswaarden (zwarte lijnen) voor verschillende gewichtsklassen van vliegtuigen. Bron: Coffel, E. and R. Horton, 2015.
Verdeling van de extremiteit in de gemiddelde temperaturen van afgelopen juni in de Verenigde Staten, bron: NOAA.
Verdeling van de extremiteit in de gemiddelde temperaturen van afgelopen juni in de Verenigde Staten, bron: NOAA.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten