Nieuwsbericht

Radars waarschuwen voor extreem weer

03 juli 2018

Elke vijf minuten meten twee KNMI-radars in Herwijnen en Den Helder in real time hoe hard het regent. De kracht van onze radars is dat ze voor heel Nederland en omgeving neerslag meten. En dat voor elke vierkante kilometer. Deze radars zijn nu uitgerust met de nieuwste techniek die het mogelijk maakt niet-meteorologische echo’s zoals golven op zee beter te verwijderen uit het beeld.

Naast de twee neerslagradars registreert het KNMI met automatische regenmeters continu neerslag op 32 locaties. Omdat de hoeveelheid regen vaak sterk van plaats tot plaats verschilt, is het belangrijk om overal te meten. De radars detecteren ook de buien die door regenmeters worden gemist. Daarom zijn ze een belangrijke bron van neerslaginformatie, bijvoorbeeld voor het waterbeheer of om ons te waarschuwen voor extreem weer. Uit opeenvolgende radarbeelden wordt bovendien geschat wanneer en hoe hard het de komende uren gaat regenen.

De nieuwe zogenoemde polarimetrische radars kunnen het neerslagtype bepalen, waardoor de hoeveelheid neerslag beter kan worden geschat. Daarnaast werkt het KNMI aan de integratie van data van Nederlandse, Belgische en Duitse radars, satellieten, officiële regenmeters en regenmeters van anderen. De nauwkeurigheid van regenmeterdata wordt dan gecombineerd met de landsdekkende informatie uit radars. Deze ontwikkelingen gaan de kwaliteit van radarbeelden flink verbeteren.

Hoe werkt de neerslagradar? 

Een radar zendt elektromagnetische pulsen uit, die deels worden gereflecteerd als ze neerslagdeeltjes zoals sneeuwvlokken of regendruppels tegenkomen. Vervolgens wordt een deel van die gereflecteerde straling opgevangen door de radarantenne. Dit wordt daarna omgerekend naar een regenintensiteit. De golven reizen met de lichtsnelheid. Bovendien is de tijd tussen het uitzenden en ontvangen van een puls bekend. Hiermee kan vervolgens de afstand van de neerslag tot de radar worden berekend. Door de antenne 360 graden rond te draaien, wordt een landsdekkende kaart van de regenintensiteit verkregen. 

Europese radarconferentie

Het KNMI maakt bij deze ontwikkelingen gebruik van expertise die internationaal aanwezig is op het gebied van radars. Deze week organiseert het KNMI samen met Wageningen University & Research het tweejaarlijkse European Conference on Radar in Meteorology and Hydrology (ERAD 2018) in Ede. Hier komen 400 radarexperts van over de hele wereld bijeen om kennis uit te wisselen.

KNMI-neerslagradar in Herwijnen
Neerslagradar in Herwijnen ©KNMI/Kees Lemcke
Animatie met fouten(bronnen) die neerslagschatting met weerradars negatief kunnen beïnvloeden
Figuur 1. Fouten(bronnen) die neerslagschatting met weerradars negatief kunnen beïnvloeden (Bron: Finnish Meteorological Institute/Markus Peura)
KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven opent ERAD 2018
KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven opent ERAD 2018 (Bron: Mirian Hendriks)

Recente nieuwsberichten

 1. Lichtgevende planten wijzen klimaatonderzoek de weg

  Samen met algen in de oceanen zorgen planten voor bijna alle opname van CO2 uit de atmosfeer. Om ...

  17 juli 2018 - Nieuwsbericht
 2. Extreme hitte in Nederland

  In Nederland komt de temperatuur zelden boven de 35 °C. Rond 2050 krijgen we mogelijk elke één to...

  13 juli 2018 - Nieuwsbericht
 3. Gegevens satellietinstrument Tropomi openbaar

  De data van het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi zijn vanaf 11 juli voor iedereen beschikbaa...

  11 juli 2018 - Nieuwsbericht
 4. Variabiliteit van groene energie

  De grilligheid van het weer beïnvloedt hoeveel groene, hernieuwbare, energie kan worden opgewekt....

  10 juli 2018 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten