De winter was zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 6,3 °C graden tegen 3,9 °C normaal. Februari was zelfs de warmste februarimaand sinds het begin van de metingen met een temperatuur van 8,2°C tegen 3,9°C normaal.
Het winterseizoen eindigt op een gedeelde derde plaats met 2016 van warmste winters sinds de start van de metingen in 1901. Alleen de winters van 2007 en 2020 waren zachter. Deze winter was ook zeer nat, met gemiddeld 310 mm neerslag tegen 204 mm normaal. In De Bilt was het met 347 millimeter de natste winter sinds het begin van de metingen in 1906. Het vorige record stond op naam van 1966 met 338 millimeter. Ook al waren er in januari wat zonnige dagen, het was een zeer somber seizoen met maar 173 uren zon tegen het langjarig gemiddelde van 218.
Februari was de warmste februarimaand sinds het begin van de metingen.
De Bilt telde deze winter geen ijsdagen, dagen waarop de temperatuur niet boven het vriespunt komt. Er waren 22 vorstdagen, normaal zijn dat er 35. Sneeuw viel er in de eerste week van december in het oosten en noorden van het land. In de nacht van 15 op 16 januari ontstond er in een groot deel van het land een dun sneeuwdek. Op 17 januari sneeuwde het langdurig in Limburg, waar zich een sneeuwdek vormde van 5-10 centimeter en 15-20 centimeter in de Limburgse heuvels. We gaven twee keer code oranje uit voor ijzel: op 2 december voor het westen van het land en op 11 en 12 januari voor het zuidoosten van het land.
Er kwamen deze winter meerdere stormen aan land. Op 21 december hadden we te maken met storm Pia, benoemd door het Deense weerinstituut. Storm Pia zorgde voor extreem hoge waterstanden op de Noordzee, waardoor alle stormvloedkeringen aan de kust werden gesloten. Vervolgens zorgden storm Gerrit (27 december), storm Henk (2-3 januari), storm Isha (21-22 januari), storm Jocelyn (24 januari) en storm Louis (22 februari) voor onstuimig weer. Voor Henk, Isha en Louis werd code oranje voor zeer zware windstoten afgegeven.
De winter begon met een paar koude dagen, maar de rest van de decembermaand verliep zeer zacht en wisselvallig. We hadden vrijwel continu te maken met lagedrukgebieden die over het Noordzeegebied naar het oosten trokken waardoor december zeer nat was. Er viel vrijwel elke dag neerslag.
Gemiddeld over het land was januari een natte maand en de vierde natte maand op een rij, met 82 millimeter neerslag tegen 68 millimeter normaal (op basis van de automatische weerstations). In Ell kwam het boven de verse sneeuw in de nacht van 18 januari met -10,4°C tot strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -10,0°C), de laagste temperatuur van deze winter. Ondanks het algehele natte karakter was januari ook een zonnige maand, met landelijk gemiddeld 86 zonuren tegen 68 zonuren normaal. De zon scheen het minst in het oosten en het meest in het zuiden.
Zulke hoge februaritemperaturen kwamen vroeger niet voor
Februari was de zachtste februarimaand sinds het begin van de metingen met een temperatuur van circa 8,2°C tegen 3,9°C normaal. Zulke hoge februaritemperaturen kwamen vroeger niet voor en ook in het huidige klimaat is zo'n zachte februari redelijk uitzonderlijk. Op 15 februari werd het in Woensdrecht 18,0 °C, de hoogste temperatuur deze winter. Februari was de vijfde natte maand op rij.
Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.
Normaal gesproken zou het Atlantische orkaanseizoen nu op z'n hoogtepunt zijn. Maar afgelopen maa...
10 september 2024 - NieuwsberichtHoge ijskliffen bij een zich snel terugtrekkende gletsjer in West-Antarctica zijn mogelijk minder...
02 september 2024 - KlimaatberichtMet een gemiddelde temperatuur van 17,7 °C tegen 17,5 °C was de zomer net iets warmer dan het lan...
31 augustus 2024 - NieuwsberichtDe eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Ashley, ingebracht door de weerdienst van Groot-Br...
29 augustus 2024 - Nieuwsbericht